Транспорт Київ

На сайті Київради з'явився проєкт рішення про скасування обов'язкової зупинки столичного громадського транспорту під час повітряних тривог.

У документі зазначається, що пріоритетом у забезпеченні життєдіяльності міста під час воєнного стану та після нього є безперебійна робота транспорту. І пропонується забезпечити таку безперебійну роботу навіть під час повітряних тривог, якщо немає прямої загрози безпеці руху, здоров’ю та життю пасажирів. 

Також у проєкті рішення пропонується забезпечити спецперепустками для пересування містом під час комендантської години працівників "Київпастрансу" та метрополітену".

У пояснювальній записці зазначається, що через рішення Ради оборони Києва про обов'язкову зупинку громадського транспорту під час тривог у пасажирів нема ніяких гарантій, що вони дістануться до точки призначення. А це суперечить стратегії розвитку Києва, згідно з якою місто мало стати менш автомобілецентричним.

"Наземний громадський транспорт стає неконкурентноздатним порівняно з приватними автомобілями, що, своєю чергою, повертає місто Київ у парадигму розвитку типовим автомобілецентричним шляхом. Це також зумовлює більший попит на імпортоване паливо при тому, що більша частина пасажиропотоку громадського транспорту Києва припадає на електротранспорт, який живиться електроенергією внутрішнього виробництва", — зазначають автори проєкту рішення. 

Вони додають, що зараз збитки несуть як перевізники, так і пасажири, яким доводиться або пересідати у таксі, або втрачати свій час. Ще однією проблемою є зупинка транспорту під час тривоги близько до початку комендантської години.

До того ж під час тривог через неробочий транспорт пасажири часто не мають можливості дістатися до відомого їм укриття, тому вони залишаються у транспорті або на зупинці. Тобто, таке рішення Ради оборони Києва не виконує свого основного завдання — підвищення безпеки пасажирів.

Зазначимо, що зараз проєкт рішення про скасування зупинки транспорту під час тривог проходить розгляд двох комісій Київради: транспортної та з питань дотримання законності. Коли його може розглянути Київрада, поки невідомо.

Нагадаємо, на початку серпня до столичної влади звернулись із петицією щодо скасування рішення зупиняти транспорт під час повітряних тривог. Вона доволі швидко набрала необхідну кількість голосів, а потім була підтримана двома комісіями Київради.

Однак мер Києва Віталій Кличко виступив проти скасування зупинки транспорту під час тривоги та пояснив, що це рішення ухвалили з урахуванням оцінки безпеки у Києві. Тому його залишили чинним.

Громадський транспорт продовжить зупинятися під час тривог