Петиція проти перейменування Повітрофлотського проспекту на проспект Європейського Союзу набрала голоси

4 вересня 2023 року петиція із закликом не перейменовувати Повітрофлотський проспект на проспект Європейського Союзу набрала необхідні для розгляду 6 тисяч голосів. У ній містяни просять не позбавляти їх права вибору вшанувати подвиг Повітряних сил Збройних сил України й перейменувати Повітрофлотський на проспект Повітряних сил.

Звернення з'явилося на сайті Київради у понеділок, 2 вересня.

"Третього вересня закінчився встановлений Київрадою строк для прийому нових пропозицій назв для Повітрофлотського проспекту після того, як депутати у липні відмовились затверджувати підтриманий киянами варіант "Повітрофлотський проспект". Одразу після цього, відповідно до чинної на сьогодні у місті Києві процедури, автоматично запустився новий процес перейменування Повітрофлотського у рамках якого військовослужбовці 40-ї бригади тактичної авіації внесли свою пропозицію — проспект Повітряних Сил", — йдеться у петиції.

Крім цього, у проханні зазначено, що для експертної топонімічної комісії міста Києва було честю підтримати позицію наших героїв-льотчиків та підтримати у якості рекомендованої таку пропозицію військових авіаторів.

"27 вересня профільна комісія Київради з питань місцевого самоврядування, в порушення регламенту та спеціальної процедури перейменувань на час воєнного стану, підтримала проект рішення, який протягом тижня приховували від киян і не публікували на сайті Київради. Суть цього проекту рішення: перейменувати Повітрофлотський проспект на проспект Європейського союзу. Попри те, що кияни раніше вже переважною більшістю чітко виступили проти такого варіанту перейменування і за збереження пам'яті про українських авіаторів у назві проспекту", — зазначається у документі.

Так, автор петиції Олександр Алфьоров звернувся до Київського міського голови та депутатів Київради з проханням:

  • відкликати проєкт рішення, що пропонує перейменувати Повітрофлотський проспект на проспект ЄС;
  • не ухвалювати жодних рішень щодо перейменування Повітрофлотського проспекту до завершення повторного рейтингового голосування в застосунку "Київ Цифровий";
  • обов'язково залучити до розгляду цього питання на комісіях та на пленарному засіданні Київради військовослужбовців Повітряних сил ЗСУ.

Суперечки щодо перейменування Повітрофлотського проспекту

У січні 2023 року на підставі рекомендацій експертної комісії Київрада розширила перелік міських об’єктів, які підлягають "дерусифікації", та додала до нього Повітрофлотський проспект. 

Обрати нову назву проспекту хотіли за допомогою голосування у застосунку "Київ Цифровий", яке запустили на початку квітня. 

У травні кияни проголосували за перейменування проспекту на Повітрянофлотський. Також експертна комісія дійшла висновку, що нинішня назва не підлягає декомунізації чи дерусифікації, натомість асоціюється з історією розвитку повітроплавання. Київрада провалила голосування щодо такого перейменування.

Як відомо, напередодні фракція "Європейська солідарність" агітувала в соцмережах голосувати в "Києві Цифровому" за варіант "Європейський Союз" для перейменування. Рух ЧЕСНО зафіксував значну кількість реклами у Facebook, Youtube, Telegram, Instagram та на вулицях міста із закликом взяти участь у голосуванні та підтримати назву ЄС.

У липні депутати Київради вдруге не дали голосів за перейменування Повітрофлотського проспекту на Повітрянофлотський та знову провалили голосування. 

Наприкінці вересня мер Віталій Кличко зареєстрував на сайті Київради проєкт рішення про перейменування проспекту Повітрофлотського на проспект Європейського Союзу. 

Раніше ми писали, що кияни просять перейменувати Олександрівську клінічну лікарню, оскільки у назві фігурує ім'я російського імператора Олександра III.

У Києві пропонують перейменувати вулицю на честь загиблого пілота "Джуса"