Кутя — це одна з головних страв різдвяного столу у багатьох країнах Східної Європи, зокрема в Україні та Польщі. Ця страва має глибокі корені, що сягають дохристиянських часів, і символізує єднання родини, духовну чистоту та вшанування предків. Кутя уособлює єднання поколінь, віру в безсмертя душі та надію на щедрий рік.
Кутя: історія виникнення
Кутя бере свій початок з язичницьких обрядів слов’янських народів. У стародавніх слов’ян зерно символізувало життя, безсмертя та воскресіння. Адже воно, потрапляючи в землю, "вмирає", а потім знову "народжується" у вигляді нового життя. Мед у куті уособлював солодкість буття, а мак — достаток та плодючість.
Страва готувалася як жертовна їжа для духів предків, щоб забезпечити добробут у родині та гарний врожай.
З прийняттям християнства традиція приготування куті збереглася, але набрала нового значення. У християнській культурі кутя стала символом духовності, віри у вічне життя і воскресіння, а її подача на Святвечір підкреслювала єдність родини та благословення дому.
Кожен інгредієнт також отримав своє нове сакральне значення: зерно — символ вічного життя та воскресіння Ісуса Христа. Мак — символ мучеництва та крові Христа. Мед — символ Божого слова та чистоти.
Цікаві факти про кутю
- кутя має багато назв — коливо, сочиво, канун, сита.
- існують багата кутя (на Святвечір), щедра (на Новий рік) та голодна (на Водохреще).
- ввечері напередодні Різдва кутю ставили на покуті під образами, щоб душі померлих родичів могли скуштувати страву. Або перед тим, як почати вечерю, господар дому міг віднести ложку куті до кута хати, щоб вшанувати душі померлих предків.
- за допомогою куті наші предки намагалися передбачити майбутнє, наприклад, викидаючи ложку куті до стелі – чим більше зерен прилипне, тим кращим буде врожай.
- у деяких регіонах України кутя також іноді присутня на поминальному столі під назвою "коліва". Така сама страва, подібна до куті, часто готується на поминальні служби у Греції.
Рецепт автентичної різдвяної куті
Інгредієнти:
- Пшениця — 2 склянки
- Мак — 1 склянка
- Волоські горіхи — 1 склянка
- Родзинки — (50-100 г)
- Мед — за смаком
- Узвар — за потреби
- Сіль — за смаком
Пшеницю промити та замочити на кілька годин. Зварити до готовності. Мак запарити окропом і залишити на 20 хвилин, злити воду та розтерти в макітрі або блендері до появи макового молочка. Горіхи подрібнити. Родзинки промити й запарити на 15-20 хвилин.
Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки та мед. За потреби розбавити кутю узваром до бажаної консистенції.
Поради:
- Для приготування куті найкраще використовувати пшеницю твердих сортів.
- Мак можна розтирати з цукром для кращого смаку.
- До куті можна додавати й інші інгредієнти, наприклад, курагу, журавлину, цукати чи навіть шоколад.
- Також сьогодні кутю готують не лише з пшениці, але й з інших круп: рису, ячменю або булгуру.
Рецепт куті з рису
Інгредієнти:
- Рис — 1 склянка
- Курага — 70 г
- Родзинки — 50 г
- Кизил сушений — 50 г
- Горіхи грецькі — 30 г
- Цукор або мед (за бажанням) — 1 ст. л.
- Сіль — за смаком
Сухофрукти промити та залити окропом. Рис промити, зварити до готовності з додаванням солі. Волоські горіхи злегка підсушити на гарячій сковороді. Сухофрукти обсушити, курагу та кизил нарізати. Поєднати разом рис, курагу, родзинки, кизил та горіхи. За бажанням додати цукор або мед.
Рецепт куті з булгура
Інгредієнти:
- Булгур — 170 г
- Родзинки — 85 г
- Мак — 50 г
- Горіхи грецькі очищені — 80 г
- Мед — 80 г
- Узвар — 500-800 мл
Варити булгур на маленькому вогні 15-20 хвилин, до готовності та повного вбирання рідини. Булгур повинен вийти розсипчастим. Мак залити окропом на 20 хвилин. Родзинки залити гарячою водою на 10 хвилин. Горіхи підсмажити на сухій сковороді на середньому вогні, помішуючи 2-3 хвилини, потім подрібнити. Мак розтерти у спеціальній ступці. Змішати готовий булгур, мак, горіхи та родзинки. За бажанням можна додати в кутю узвар.
Рецепт куті з перлової крупи
Інгредієнти:
- Крупа перлова — 1 склянка об'ємом 200 мл
- Мак — 100 г
- Горіхи грецькі — 100 г
- Родзинки — 100 г
- Мед (або цукор) — за смаком
- Сіль — за смаком
Перлову крупу промити та замочити у воді на 6 годин або на ніч. Потім перловку потрібно знову помити, залити водою і варити 20-25 хвилин. Мак залити водою (200 мл) та варити на помірному вогні без кипіння 20 хвилин. Родзинки залити окропом на 10 хвилин. Горіхи порубати, обсмажити на сковороді. У перлову крупу додати мед чи цукор до смаку. Туди ж відправити перетертий мак, родзинки та горіхи.
"Наш Київ" також розповідає, яка тварина стане символом 2025 року і які кольори приноситимуть удачу і найкращі рецепти легендарного салату "Олів’є" та неочікувану історію та несподівані рецепти салату "Оселедець під шубою". Крім того, редакція пропонує найкращі варіанти того, як прикрасити новорічну ялинку.