У Києві перейменували вулицю Олександра Пироговського на Солом'янці на честь українського перекладача та поета-шістдесятника Григорія Кочура

У Києві перейменували вулицю Олександра Пироговського на Солом'янці на честь українського перекладача та поета-шістдесятника Григорія Кочура. Нову назву обрали кияни під час голосування у застосунку "Київ Цифровий".

Зміна назви відбулась в рамках декомунізації. Олександр Пироговський був свідомим більшовиком та комуністом, очолював партійну організацію, мав звання герой СРСР. 

За перейменування проголосувало майже 2,5 тисячі містян. 

"Нова назва запропонована на честь визначного українського перекладача і літературознавця, одного з інтелектуальних лідерів "шістдесятництва", учня Миколи Зерова, політв’язня сталінських концтаборів Григорія Кочура", — йдеться у дописі Київської міської ради.

Григорій КочурГригорій Кочур народився у 1908 році в Чернігівській області. Протягом життя пропагував ідею вірності українській мові, за що був заарештований радянською владою у 1943 році. Його звинуватили в "українському буржуазному націоналізмі" та тримали у таборах ГУЛАГу 10 років. Після звільнення і до кінця життя поет жив на Київщині, у місті Ірпінь. Помер українець у 1994 році.

Раніше ми писали, що українська акторка Ірма Вітовська створила петицію на сайті Київради, де пропонує перейменувати вулицю Костянтина Заслонова у Дарницькому районі Києва на честь загиблого військового та політв'язня Геннадія Афанасьєва.

У Києві перейменували станції метро та вулиці