Ірма Вітовська запропонувала перейменувати вулицю на Дарниці на честь загиблого військового Геннадія Афанасьєва

Українська акторка Ірма Вітовська створила петицію на сайті Київради, де пропонує перейменувати вулицю Костянтина Заслонова у Дарницькому районі Києва на честь загиблого військового та політв'язня Геннадія Афанасьєва.

У петиції йдеться про те, що Костянтин Заслонов був співробітником НКВС, проживав і працював у росії та Білорусії та ніякого позитивного відношення до України не мав. Крім того, ця вулиця визначена рішенням Київради як один з об'єктів міського підпорядкування, назви яких пов'язані з російською федерацією.

Геннадій Афанасьєв виступав за незалежність України, за повернення Криму та чинив спротив проти окупаційного режиму з 2014 року. Після тривалого ув'язнення (767 днів у полоні) він проживав у Києві та брав участь у життя столиці, ініціював виставки, благодійні заходи тощо.

Ірма Вітовська стверджує, що оскільки герой народився у Сімферополі, тому увічнення його пам’яті в історичній місцевості Нова Дарниця стане символічним доповненням наявним кримським назвам вулиць. Підписати петицію можна за посиланням.

Загинув Геннадій Афанасьєв 18 грудня 2022 року під Луганськом у запеклому бою. Нагадаємо, що в січні 2023 року у Києві відбулись читання книжки "Піднятися після падіння", яку написав кримчанин та колишній політв’язень кремля Геннадій Афанасьєв.

Університет Драгоманова пропонують перейменувати