У Києві відкрили нову меморіальну дошку Булгакову: реакція соцмереж
Фото: Олег Слабоспицький

Філія комунального Музею історії Києва відкрила нову меморіальну дошку Михайлу Булгакову.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив столичний активіст Олег Слабоспицький.

Оновлена дошка на фасаді Музею Булгакова має кілька відмінностей від попередньої — по-перше, оформлена вона українською, по-друге, зник напис "русский советский писатель". Замість останнього на меморіалі красуються нові регалії "видатний киянин, лікар, письменник Михаїл Булгаков".

Меморіальна дошка Булгакову на фасаді Музею в Києві російською мовою

"В той час, коли тривають активні процеси дерусифікації та ім'я Булгакова нарешті масово зникає з назв вулиць разом з його дошками та пам'ятниками — у Києві без всяких погоджень відкривають нову дошку. Донедавна попередня дошка була завішена сміттєвим пакетом, як і кожен хороший русскій", — розповів Слабоспицький.

Меморіальна дошка Булгакову, завішена сміттєвим пакетом, Київ

На думку активіста, у наших реаліях встановлювати дошку на честь "відвертого шовініста, українофоба, імперця" — обурливо. Він наголошує, що подібні дії — це робота на ворога.

"Його (Булгакова — ред.) цитати і портрети масово використовують росіяни на тимчасово окупованих територіях. Як в окопах, так і на виставках та білбордах, промиваючи мізки молоді та дітям", — додав Слабоспицький.

Цитата Булгакова на касці російського військового

Встановлення нової меморіальної дошки Булгакову прокоментувала й українська журналістка, блогерка, ведуча та авторка "Рагулів" Тетяна Микитенко.

"Рагулівна" Тетяна Микитенко про нову дошку Булгакова в Києві

Загалом факт того, що поки одні боронять країну від російських окупантів, інші толерують і прославляють представників культури агресора, викликав масову негативну реакцію. Українці відверто засуджують дії Музею й сподіваються, що дошка не простоїть довго. Ось деякі з коментарів:

Цікаво, що на сторінках Музею Булгакова, які активно ведуться, немає жодної згадки про нову меморіальну дошку російському письменнику.

Нагадаємо, минулого року міністр культури Олександр Ткаченко виступив проти закриття Музею Булгакова у Києві, попри відповідну ініціативу Національної спілки письменників.