Музей Булгакова

Національна спілка письменників ініціює закриття музею імені Михайла Булгакова, який знаходиться на Андріївському узвозі у Києві.

У секретаріаті спілки кажуть, що існування в столиці музею російського письменника, який "ненавидів Україну і паплюжив її у своїх творах", неможливе. Замість нього в тому ж будинку хочуть створити музей українського композитора Олександра Кошиця, який там мешкав до 1906 року. У спілці вважають, що його заслуги як українського культурного діяча є вагомими не лише для України, а й для всього світу.

"Виникає закономірне питання: чи може — після жаху смертей і руйнувань, який чинить росія в Україні, після проявів геноциду і намагання знищити українську державність, — чи може в самому центрі Києва й далі працювати музей письменника, який люто ненавидів Україну і її незалежність, а також паплюжив, як тільки міг, її у своїх творах, наприклад, у романі "Біла гвардія", — відзначають у спілці. 

Там вважають, що Булгаков, був одним із предтеч "русского міра", і це зображено у творах письменника, де він "оспівав і возвеличив не лише царат і монархію, а й нелюдську жорстокість, яка притаманна росіянам". А його зверхнє ставлення до України викликає "щирий гнів і відчуття огиди". 

"Саме тепер наше суспільство ставить дуже високі вимоги до культури, бо людям, постраждалим від війни, окупації; людям, яких скалічили, які перебувають у шпиталях і лікарнях, геть не байдуже, якого митця вшановують і за які заслуги. Тим часом функціонування музею Булгакова в наш час доводить протилежне: держава утримує й опікується закладом, який зберігає пам’ять про одного з найпідступніших ворогів України", — кажуть у спілці.

Там переконані, що музею Михайла Булгакова — не місце в Україні. Тому пропонують закрити музей, а всі експонати — передати на архівне зберігання.

Нагадаємо, нещодавно з фасаду Жовтого корпусу КНУ зняли меморіальну дошку Булгакову після звернення освітньої організації "Експертний корпус" до керівництва університету. 

Кого почитати: топ-8 сучасних українських письменників