Барнахус у Києві
Фото: kyivcity.gov.ua

У Києві відкрили новий центр захисту та соціально-психологічної підтримки дітей, які постраждали від насильства, за моделлю Барнахус. Про це повідомили у пресслужбі КМДА.

Наприкінці минулого року столична влада підписала меморандум про співпрацю з ЮНІСЕФ, одним з головних завдань якого було створення Барнахусу. Тепер же, в умовах війни, цей заклад став актуальним як ніколи.

Серед іншого, у Барнхаусі дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками, будуть опитувати для слідства. Процес буде проходити у дружньому середовищі, а запис опитування можна буде використовувати у суді як доказ, щоб не було необхідності проводити його повторно. Крім того, дітям тут надаватимуть комплексну соціальну, психологічну, медичну та інші види допомоги.

Основними завданнями центру Барнахус будуть:

  • створення умов для проведення опитування дітей у дружньому середовищі;
  • надання психологічних послуг дітям, які постраждали або стали свідками кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством;
  • організація за потреби проведення освідування, судово-медичної або судово-психологічної експертизи постраждалих дітей та оцінки потреби дитини в лікуванні та наданні медичної допомоги.

Назва Барнахус походить з ісландської мови та означає "дім дитини". Це — спеціалізований заклад для проведення слідчих дій в дружньому до дітей середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки їх травматизації. Також в таких закладах передбачене надання дітям комплексної соціальної, психологічної, правової, медичної інших видів допомоги та послуг. Цю модель вперше реалізували в Ісландії у 1998 році, а потім цей досвіт перейняли інші країни Північної Європи.

Раніше ми повідомляли, що у Києві російську мову повністю виключили з навчальних програм шкіл та дитячих садочків. За таке рішення проголосували депутати Київради.

Бренд Jul випустив шопер на підтримку постраждалих від війни дітей