Суд закрив провадження у справі реорганізації Довженко-Центру: що відомо

Північний апеляційний господарський суд Києва закрив провадження у справі щодо визнання незаконним наказу про реорганізацію Довженко-Центру.

Про це розповіли на сайті Центру. 

“Повного тексту рішення ще немає, але одне з обґрунтувань — непідсудність справи господарському суду”, — йдеться у повідомленні. 

У Довженко-Центрі також зазначили, що таке рішення суду аж ніяк не означає, що наказ про реорганізацію був законним і підлягав виконанню, а суд першої інстанції помилився в своєму рішенні. 

“На превеликий жаль, воно може вказувати на ймовірну залежність судової системи”, — підсумували у фільмофонді.

Держкіно проти Довженко-Центру

У серпні 2022 року стало відомо про наказ Держкіно реорганізувати Довженко-Центр у декілька нових юридичних осіб. У центрі заявили — що рішення означає ліквідацію національного кіноархіву.

У жовтні 2022-го Довженко-Центр подав у суд на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про “реорганізацію” інституції. У суді представники Держкіно наполягали, що офіційно Довженко-Центр не є фільмофондом і не має предметів, віднесених до державної частини музейного фонду.

Врешті у липні 2023 року суд визнав незаконним наказ про реорганізацію, втім вже у листопаді того ж року Держкіно опублікувало “Стратегію розвитку кіно до 2027 року” — яка фактично передбачає ліквідацію центру, а “реорганізацію” центру там просто замінили на “оптимізацію”.

“Наш Київ” також писав, що у Creative Publishing вийшла книга про українську концептуальну фотографію від молодих мисткинь та митців.

Чому "розлітаються" квитки на київські вистави. Пояснення театралів