Держкіно знову хоче ліквідувати Довженко-Центр: подробиці

У Довженко-Центрі закликають Кабмін не схвалювати Стратегію розвитку кіно до 2027 року, яка фактично передбачає ліквідацію центру.

Про це заявили в центрі.

"Запропонований документ навіть формально не є "стратегією", радше "переліком справ", без обґрунтувань і конкретики. Утім, у цьому переліку справ Держкіно до 2027 міститься цілком прагматичний розділ, що містить загрозу знищення Національного центру Олександра Довженка", — йдеться у заяві.

Зокрема "реорганізацію", заборонену судом, замінили на "оптимізацію", яка передбачає перерозподіл функцій Центру між групою неспроможних установ. Так, наприклад, Держкіно планує окремо створити Державний фонд фільмів і державну анімаційну студію, розвивати недіючий 20 років "Науковий центр кінематографії України" тощо. І це в умовах скорочень видатків на культуру й війни.

"Вважаємо небезпечним схвалювати "Стратегію розвитку кіно" у запропонованому вигляді, оскільки навіть перелічені пункти матимуть наслідки для євроінтеграційних процесів, культури, освіти та національної безпеки в цілому", — наголосили в Довженко-Центрі.

Там додали, що повернутися до розробки стратегії можна тільки після перезавантаження керівництва Держкіно.

Нагадаємо, представники Довженко-Центру довго чинили супротив діям Держкіно по "реорганізації" центру, який фактично означав ліквідацію установи. Врешті у липні цього року суд визнав незаконним наказ Державного кіно про реорганізацію "Довженко-Центру".

У Довженко-центрі запускають благодійний курс про українську анімацію