У ЄС затвердили 18 млрд євро допомоги Україні
Фото: eu-ua.kmu.gov.ua

Рада Євросоюзу досягла згоди щодо законодавчого пакета, який дозволить ЄС надати Україні допомогу у розмірі 18 млрд євро протягом 2023 року. Про це повідомляється на сайті Ради.

Зазначається, що пропозиція була прийнята за допомогою письмової процедури, і її мають подати до Європейського парламенту для розгляду наступного тижня.

Цей законодавчий пакет передбачає структурне рішення для фінансової підтримки України у 2023 році. Сума позики становитиме 18 млрд євро з пільговим періодом на 10 років. Держави-члени ЄС покриватимуть основну частину процентних витрат коштом зовнішніх цільових доходів. Гарантії для цих запозичень нададуть або бюджет ЄС, або країни-члени.

У Раді ЄС зазначають, що допомога буде спрямована на фінансування негайних потреб України, відновлення зруйнованої внаслідок російських атак критичної інфраструктури та початкову підтримку післявоєнного відновлення, щоб допомогти нашій країні на шляху до євроінтеграції.

"Україна може розраховувати на ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, в тому числі фінансово, скільки завгодно. Законодавство, яке ми сьогодні ухвалили, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом 2023 року", — зазначив Міністр фінансів Чехії Збинек Станджура.

Як зазначає німецьке видання WELT, попри те, що раніше Угорщина наклала вето на виділення 18 млрд євро допомоги Україні, у ЄС знайшли спосіб ухвалити її виділення. Згідно з початковою пропозицією Єврокомісії, для виділення допомоги було необхідно одностайне рішення 27 країн ЄС. Однак Будапешт заблокував його через можливе заморожування фінансування самої Угорщини. Чехія, яка нині головує в ЄС, шукала спосіб прийняти рішення в обхід Угорщини.

Цей спосіб полягає у тому, що гарантії за кредитами не будуть покриватися з бюджету Євросоюзу, як планувалося спочатку, а натомість їх візьмуть на себе окремі держави-члени. У результаті одностайне рішення не знадобилося. В Угорщини все ще є можливість змінити своє рішення, і тоді гарантії будуть покриватися з бюджету ЄС.

Нагадаємо, раніше у Мінреінтеграції розповіли, хто має право на отримання грошової допомоги від американської благодійної організації HIAS та як її можна отримати.

Ухвалили бюджет Києва на 2023 рік: куди підуть гроші