В Україні запустили ініціативу “Поділись теплом Великодня”, яка спрямована на об’єднання громадян навколо великодніх традицій та допомогу жителям прифронтових територій.За даними Армії FM, близько півмільйона українців залишаються на прифронтових територіях — місцеві живуть під обстрілами у щоденній небезпеці, без необхідних продуктів, зокрема і для приготування традиційних обрядових страв. Напередодні Великодня український шеф-кухар, ресторатор і громадський діяч Євген Клопотенко разом з брендом “Духмяна Хата” та інклюзивною пекарнею Good Bread закликають українців проявити турботу про цивільних на прифронтових територій та пригостити їх святковим великоднім хлібом. Для цього потрібно “підвісити” паску — тобто, завчасно її оплатити.
Це можна зробити на сайті Good Bread.
Вартість однієї паски складає 220 гривень. Напередодні свята команда волонтерів відвезе всі “підвішені” паски людям, які живуть недалеко від зон бойових дій.“Паска — це невід’ємний символ Великодня. У наші часи це ще й символ стійкості, єднання, підтримки. Кожна спечена нами паска у рамках ініціативи — це прояв любові та турботи стосовно людей, які вимушено опинилися у скруті через російське вторгнення. Ми з партнерами хочемо, щоб напередодні такого важливого для всіх українців свята мешканці прифронтових територій відчули передусім піклування та дух Великодня, а не лише війну”, — зазначають ініціатори проєкту. Крім того, творці проєкту закликають українців долучитися до випікання благодійної паски у себе вдома — кожен охочий може спекти на одну-дві паски більше, ніж зазвичай, та поділитися великоднім хлібом з рідними, колегами чи навіть незнайомцями. Це сприятиме популяризації традиції
Рецепт паски можна знайти на сайті Євгена Клопотенка.
Раніше “Наш Київ” писав, де у Києві можна замовити паску до Великодня.