Військове кладовище створять на Співочому полі
Фото: КМДА

Міністерство культури та інформаційної політики спільно з КМДА запропонували розташувати Національне військове меморіальне кладовище (НВМК) на Співочому полі замість Лисої гори. Про це повідомила активістка Анабелла Моріна з посиланням на свої джерела.

Вона розповіла, що за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля різні міністерства та КМДА мали подати свої пропозиції щодо альтернативного місця розташування військового кладовища, адже на Лисій горі його вирішили все ж не створювати.

За словами Моріної, днями під час відеоконференції Мінкульт запропонував розташувати кладовище на Співочому полі, а у КМДА підтримали цю пропозицію. Також про плани створити НВМК у цьому місці повідомляло видання "КиївВлада". Там зазначили, що саме на Співочому полі наполягали в Офісі президента.

"На території Співочого поля вже є старий меморіал воїнам Другої світової війни, а восени азовці запропонували КМДА там створити цвинтар-меморіал на честь героїв "Азовсталі". Чим чиновники наразі й скористалися. До речі, дуже цікава красива архітектурна концепція в азовців. Але сьогодні мова йде про зовсім іншу кількість поховань", — зазначила активістка.

Моріна вважає, що Співоче поле є невдалим місцем для такого масштабного комплексу, як меморіальне військове кладовище. Адже там мають розташовуватися меморіал, музей війни, крематорій, адмінбудівлі тощо, а також має бути відповідна ділянка для дуже великої кількості поховань. При цьому загальна площа ландшафтного парку Співоче поле становить усього 30 гектарів. До того ж зараз на Співочому полі проводять виставки, концерти та фестивалі та інші розважальні події.

"Пропозиція побудувати НВМК на Співочому полі призведе до нового суспільного конфлікту. Ця ідея знову зіштовхне поміж собою родини загиблих та київських екологів, пам'яткоохоронців чи просто місцевих мешканців. Що, в свою чергу, призведе лише до затягування часу. Але понад усе торкає те, що у Києві, де сотні гектар державних земель пішли по незаконних схемах за безцінь під приватну забудову, не знайшли гідної ділянки тим, завдяки кому це місто залишилось на мапі і все ще є українською столицею", — каже Моріна.

Зазначимо, що ідею з розташуванням військового кладовища на Співочому полі все ж підтримує Київський еколого-культурний центр, який виступав проти його створення на Лисій горі. Там вважають, що саме це місце є найкращим для розташування меморіалу.

У КЕКЦ зазначили, що НВМК має стати продовженням вже наявного комплексу, який впродовж XX століття виник на схилах Дніпра та тягнеться від Аскольдової могили до території Національного музею історії України в Другій світовій війні.

"Саме у цей ансамбль найдоцільніше вписати меморіальне кладовище Героїв, полеглих в бою з новою московською навалою, для чого існують можливості використання сучасної території Співочого поля та можливо частини терас сучасного Національного музею історії України в Другій світовій війні. Територія сучасного Співочого поля не має природоохоронного значення і, за умови збереження тут деревної рослинності, є найкращим місцем для розташування пантеону", — кажуть у КЕКЦ.

На думку столичних екологів, фестивалі, які зараз проводять на Співочому полі, можна перенести в інший парк Києва. Натомість розташування цієї локації якнайкраще підходить для меморіального комплексу.

"Він буде розташований в центральному Печерському ареалі міста, неподалік від усіх головних органів влади та Маріїнського президентського палацу. Крім нас Співоче поле як місце для розташування Національного військового меморіального кладовища підтримує полк "Азов", — додали у КЕКЦ.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року Київрада ухвалила рішення створити Національне військове меморіальне кладовище на Лисій горі. Кияни створили петицію із закликом зберегти Лису гору та не будувати там меморіал, а Київський еколого-культурний центр теж виступив проти цієї ініціативи та подав судовий позов до Київради.

Петицію про заборону створення військового кладовища на Лисій горі Київрада врешті відхилила, проте у січні її підтримала земельна комісія, після чого вирішили шукати альтернативне місце для розташування меморіалу.