Київрада відхилила петицію проти створення військового кладовища на Лисій горі

Київська міська рада не підтримала петицію, в якій пропонувалося заборонити створення Національного військового меморіального кладовища на території урочища "Лиса Гора".

Активісти намагалися переконати владу, що "Лиса гора" є  пам'яткою архітектури та належить до природно-заповідного фонду, має свою унікальну історію, є місцем дозвілля для мільйонів киян.

Проте у відповідь на петицію, мер Києва Віталій Кличко наголосив, що план щодо створення військового меморіального кладовища мають розробляти Департамент містобудування та архітектури разом із Міністерством культури. І саме Мінкульт має розробити кордони території пам’ятки, режими її використання та укласти охоронний договір на комплекс споруд Лисогірського форту.

Це вже друга петиція, яку не підтримує столична влада. У листопаді комісія Київради з питань охорони культурної спадщини відхилила петицію щодо відновлення історичного житлового будинку на вулиці Жилянській, 116А, у який в жовтні поцілив російській дрон-камікадзе.

Нагадаємо, що у жовтні 2022 року на сайті Київради опублікували проєкт рішення, згідно з яким у Голосіївському районі Києва на території урочища "Лиса Гора" планують створити Національне військове меморіальне кладовище площею 140 га. На це з бюджету міста виділяють 5 млн гривень.

Раніше ми писали, що екологи подали до суду на Київраду для захисту Лисої гори.

Кияни просять не будувати на Лисій горі меморіальне військове кладовище: чому