Будинок на Жилянській

Комісія Київради з питань охорони культурної спадщини відхилила петицію щодо відновлення історичного житлового будинку на вулиці Жилянській, 116А, у який в жовтні поцілив російській дрон-камікадзе. Про це повідомив автор звернення Семен Широчин.

Він розповів, що будинок має історичну цінність, а його мешканці та кияни, що підписали петицію, виступають за його відновлення. Крім того, за словами Широчина, допомогу у відбудові будівлі запропонували у Польщі. Однак комісія Київради одноголосно відхилила звернення, пояснивши це тим, що 50% будинку було зруйновано. 

В офіційній відповіді комісії на петицію зазначається, що "Київекспертиза" провела обстеження будинку на Жилянській та оцінила його технічний стан після потрапляння російського дрона. Це обстеження виявило значні руйнування конструкції, через що будинок не підлягає відновленню.

"Попереднє обстеження стану будівельних конструкцій, інженерних систем та об’єкту в цілому виявило руйнування, пошкодження та дефекти, що знижують міцність, стійкість і жорсткість будівельних конструкцій, а також експлуатаційні показники інженерних мереж і систем об’єкта. Зруйновані та пошкоджені конструктивні елементи та інженерні мережі будинку відновленню (підсиленню) не підлягають. Житловий будинок, як об’єкт в цілому, відновленню (підсиленню) не підлягає", — йдеться у відповіді.

Нагадаємо, 17 жовтня російський дрон-камікадзе серйозно пошкодив будинок купця Йосипа Лева, розташований на вулиці Жилянській, 116А. Вибухом була зруйнована приблизно половина будівлі. Наступного дня активісти створили петицію з проханням відновити історичний будинок, який є прикладом київського цегляного стилю початку ХХ століття з елементами готики.

Будинок, куди влучив дрон-камікадзе, не підлягає відновленню — Кличко