Квіти України

Шевченківський районний суд Києва не задовольнив позов архітектора будівлі "Квітів України" Миколи Левчука щодо порушення його авторського права забудовником. Про це повідомили активісти громадської організації "Зберегти Квіти України".

"Суддя не задовольнив позов Миколи Левчука, не побачив порушення авторського права. Зберемо думки до купи і напишемо, що далі", — написали активісти, які  борються за відновлення початкового вигляду будівлі. 

Це було вже третє судове засідання по цій справі. Левчук разом з активістами та юристами намагаються довести, що руйнування забудовником фасаду "Квітів України" є порушенням авторського права архітектора. Новий власник вирішив перетворити будівлю на офісний центр і влітку 2021 року частково демонтував її фасад, проте його дії викликали суспільний резонанс, а в справу втрутились столична влада та Міністерство культури.

У суді забудовник заявляв, що авторське право належить інституту "Київпроект" та іншим спеціалістам, а не Левчуку, який повністю спроєктував будівлю. І що архітектор втратив своє авторське право, не погодивши реконструкцію. Також, за словами представників забудовника, демонтаж фасаду будівлі начебто був обумовлений його аварійністю. Активісти називають усі ці аргументи "кумедними та суперечливими".

Нагадаємо, в липні 2021 року забудовник розпочав демонтаж фасаду модерністської будівлі "Квіти України", щоб перетворити її на офісний центр з паркінгом. На захист будівлі стали активісти та інші мешканці Києва. У Мінкульті вимагали терміново припинити демонтаж, а за кілька днів суд заборонив проводити роботи через порушення авторських прав за позовом архітектора Миколи Левчука.

Крім того, 21 липня столична влада розпорядилася демонтувати будівельний паркан навколо "Квітів України". А на початку серпня будівлі надали охоронний статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини.

Новий власник будівлі намагався через суд відновити будівельні роботи та позбавити "Квіти України" охоронного статусу. В жовтні Київський апеляційний суд визнав чинною залишив заборону на будь-які будівельні роботи, проте тільки на час досудового розслідування щодо порушення прав.

Забудовник знову руйнує садибу Маліна, щоб побудувати новий ЖК