Суд Києва передав майно ТРЦ Гулівер в управління АРМА: подробиці

Сьогодні, 3 червня, Шевченківський суд Києва передав майно ТРЦ "Гулівер", яке належить бізнесмену Віктору Поліщуку, в управління АРМА — Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Про це повідомила пресслужбі суду у Facebook.

Клопотання справи ініціював Офіс Генпрокурора, його задовольнив слідчий суддя. Зазначається, що майно торговельного центру передається виключно в управління, а не для реалізації.

"Дозвіл на реалізацію зазначеного майна слідчим суддею не надавався", — підкреслили у пресслужбі.

АРМА має перевіряти ефективність управління арештованих активів не рідше одного разу на місяць. Повний текст ухвали мають оголосити 7 червня 2024 року.

Предметом досудового розслідування також були дослідження фактів ухилення від сплати податків та зборів, а також легалізації майна, яке було одержано злочинним шляхом в особливо великих розмірах.

Позиція “Гуліверу” щодо передачі майна ТРЦ в управління АРМА

У БФК Gulliver вважають, що рішення Шевченківського районного суду суперечить нормам права і його обіцяють оскаржити в Апеляційному суді.

Раніше райсуд наголошував, що встановлена судом заборона на розпорядження майном є обов’язковою передумовою передачі активів в управління АРМА, при цьому заборони на розпорядження і користування майном не застосовували у суді при накладенні арешту на Gulliver.

Також детектив Бюро економічної безпеки України і прокурор у справі не змогли пояснити, як передача майна ТРЦ сприятиме збереженню його як речового доказу, враховуючи обов’язок АРМА зберегти економічну вартість активу.

У Gulliver зазначають, що правоохоронці проігнорували негативні наслідки передачі майна для власника Gulliver, для державних банків (буде припинено погашення кредиту перед ними) та держбюджету (припинення сплати податків ТОВ “ТРИ О”, якому належить Gulliver). 

На сьогодні (4 червня) від Державної податкової служби не надходило жодних повідомлень про податковий борг з боку ТОВ “ТРИ О” — відповідні офіційні довідки надавали і детективу БЕБ, і прокурорам, і суддям Шевченківського райсуду. 

Висновки судових експертів теж спростували підозри в бік керівництва ТРЦ.

Керівництву ТОВ “ТРИ О” не оголошували підозр у легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, а суд не отримав жодних доказів вчинення чи причетності до такого злочину.

Крім того, матеріали за підозрою в ухиленні від сплати податків виділили в окреме кримінальне провадження, досудове розслідування за яким уже завершили, а питання про накладення арешту на Gulliver та передачу його в управління АРМА вирішувалось не в межах цього провадження.

Раніше ми писали, що директора комунального підприємства судитимуть за розкрадання грошей під час будівництва Подільського мосту.

Поліція шукає винних у постійних проривах труб біля ТРЦ Ocean Plaza: кого підозрюють