Графіті Бенксі у Гостомелі
Фото: banksy.co.uk

Графіті відомого вуличного художника Бенксі у Гостомелі, яке на початку грудня вирізали зі стіни та хотіли продати, оцінили у дев'ять мільйонів гривень. Про це повідомили у поліції Київської області та в Офісі генпрокурора.

Бенксі зобразив на стіні пошкодженого російськими обстрілами будинку жінку у протигазі. На початку грудня кілька людей з Києва та Черкас вирізали графіті та намагалися його вивезти. За даними слідства, організатором злочину був мешканець столиці. 

"Усвідомлюючи цінність роботи, він планував продати графіті, а отриманими коштами розпорядитися на власний розсуд. Для цього він залучив необізнаних у його намірах чоловіків, яких запевнив в тому, що має всі відповідні дозволи на проведення демонтажу муралу", — розповіли в Офісі генпрокурора.

Вирізавши графіті, підозрюваний обмотав його стретч-плівка та намагався вивезти на машині. Але крадіжку помітили місцеві мешканці, і злодія зупинили співробітники військової адміністрації.  

Під час досудового розслідування було проведено мистецтвознавчу експертизу, за результатами якої графіті з жінкою в протигазі оцінили у понад дев'ять мільйонів гривень. Також зазначається, що розпорядженням Гостомельської селищної військової адміністрації роботу Бенксі було визнано культурним надбанням. 

Організатору викрадення графіті повідомили про підозру за ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 185 КК України (крадіжка в особливо великому розмірі в умовах воєнного стану). Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, загалом Бенксі створив сім графіті в Україні: у Гостомелі, Бородянці, Києві та Ірпені. Також художник створив картину із зображенням білої миші для допомоги Україні.

Украдене графіті Бенксі передадуть назад місцевій громаді, а інші — охоронятимуть