Зруйнований комбінат "Азовсталь" у Маріуполі
Фото: "Азов"

Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук розповіла про деталі евакуації українських бійців з Маріуполя. Її слова передає Мінреінтеграції.

Отже, евакуація триватиме у декілька етапів. Спочатку планують вивезти  важкопоранених. Наразі тривають переговори щодо долучення до процесу Туреччини як країни-посередника. Представники Червоного Хреста вже зустрічалися з росіянами для узгодження цього питання.

"Ми почали новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації. Починаємо з важкопоранених. Є Червоний Хрест, вони сьогодні зустрічаються із росіянами. Провели з ними (МКЧХ — ред.), а також з ООН, перемовини й дали їм мандат. Ми хочемо, щоб був підписаний документ: як саме відбуватиметься евакуація з «Азовсталі», готуємося до підписання", — розповіла Верещук.

Зараз на металургійному комбінаті перебувають не тільки бійці батальйону "Азов". За словами Верещук, там також є солдати та офіцери ЗСУ, Нацполіції та прикордонники.

Ми розуміємо, що хлопців треба рятувати!,

Зазначимо, що раніше Верещук розповідала, що тривають переговори з росією щодо евакуації 38 важкопоранених із заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Водночас бійці батальйону "Азов" показали відео, як вони борються з ворогом на території заводу.

Також раніше Верещук повідомляла, що два ключових варіанти врятування хлопців з "Азовсталі" — військова деблокада та "екстракшн" — наразі неможливі. На останній не погоджуються росіяни. 

Тут ми пояснюємо, що таке процедура "екстрашн" і чому її пропонували як варіант визволення бійців з території металургійного комбінату.