2025 рік за східним календарем — рік Дерев'яної Змії. Ця мудра та витончена істота символізує гнучкість, мудрість та оновлення. Щоб задобрити господиню року та привернути удачу, варто звернути увагу на новорічний стіл. "Наш Київ" розповість, які страви мають бути на ньому, а від яких краще відмовитись.
Змія — хижачка, але водночас досить вибаглива. Тому на столі має бути різноманіття страв, легких, проте вишуканих. Відмовтесь від важкої жирної їжі, свинини та яловичини. Натомість оберіть страви з птиці, кролика, риби та морепродуктів. Важливим компонентом святкового столу повинні бути овочі та фрукти, особливо зелені — символ здоров'я та процвітання.
Оформлення столу на Новий рік
Почнемо з декору столу, адже це так само важливо, як і страви, які будуть стояти на ньому. Оформлення новорічного столу має бути стриманим, елегантним і з тонкими акцентами, що підкреслюють символіку цього року.
Основні кольори:
- Зелений — символ оновлення, природи та рівноваги.
- Золотий — для відчуття розкоші, тепла та процвітання.
- Срібний — додає блиску й асоціюється з мудрістю.
- Чорний — для створення контрасту та загадковості, який відображає глибину енергії Змії.
Оберіть скатертину в однотонних кольорах: зелену, чорну або кремову із золотими чи срібними візерунками. Використовуйте тканинні серветки, перев’язані стрічками золотого або срібного кольору.
Центральна частина столу може бути прикрашена свічками в золотих чи срібних свічниках. Додайте зелені гілочки (наприклад, евкаліпт або ялину), змішані з білими або золотими квітами.
Посуд і прибори на Новий рік
Оберіть посуд із тонкими золотими чи срібними акцентами. Біла кераміка з елегантними візерунками також підійде. Додайте металеві прибори у золотих чи срібних тонах. Використовуйте кришталеві бокали або скляний посуд. Це підкреслить легкість і витонченість оформлення.
Розташуйте невеликі символічні фігурки змії біля кожного прибору як талісман року.
Страви новорічного столу – 2025
Салати
На рік Змії гарно підійдуть легкі та свіжі салати з овочами, зеленню, морепродуктами або куркою.
Олів'є та шуба — звичайно, класика, але спробуйте додати до них нові несподівані інгредієнти, наприклад, креветки, кальмари або вугор. Річ в тому, що креветки, кальмари та вугор мають вигляд, що трохи нагадує змію, і є ознакою вишуканого смаку.
Також обов'язково прикрасьте всі салати свіжою зеленню, щоб підкреслити зв’язок із природою, яку символізує Змія.
Закуски
Можна подати традиційні фаршировані яйця, рулетики з лаваша, тарталетки з салатами, м'ясну та сирну нарізку, мінішашлики зі сиру, винограду та горіхів. Або ж можна зробити овочевий терин — красиве багатошарове блюдо, яке символізує гармонію.
Також перед основною стравою можна подати рибний рулет із зеленню або овочами. Начинка може включати гриби, сир, овочі або яйця.
Гарячі страви
Доречно в цей новий рік подати рибу — запечену або смажену. У Китаї, наприклад, риба символізує достаток. На новий рік її подають цілою, з головою і хвостом, щоб забезпечити повноту щастя.
У деяких північних країнах, таких як Норвегія чи Фінляндія, на Новий рік традиційно подають рибний суп. Ви теж можете здивувати своїх гостей незвичним і дуже смачним "Калакейтто" — вершковим супом з лосося, картоплі та моркви.
Також можна подати м'ясо — тушковане або запечене в духовці. Ще — птицю з фруктами (гуску, качку, індичку).
Як гарнір доречно буде подати сирний плов з прянощами. Страви з рисом підкреслюють символіку стабільності та багатства. Або довгу локшину, яка символізує довголіття — можна приготувати її зі спеціями, овочами та соусом. Як гарнір також підійдуть запечені овочі: баклажани, кабачки або перець.
Десерти
Прекрасно доповнять новорічний стіл легкі десерти, як тирамісу, а також будь-які фруктові салати, желе, зефір та мармелад.
На столі в цей новий рік обов'язково повинно стояти блюдо з мандаринами чи апельсинами, адже вони приносять удачу. Асорті з мандаринів, апельсинів, ківі та винограду також буде символізувати багатство й удачу.
Крім того, можна приготувати десерти на основі йогуртів з додаванням фруктів. Наприклад, торт "Бите скло" зі сметаною, желе і фруктами — він легкий, смачний і виглядає дуже ефектно.
Також можна зробити желе із шампанського з апельсинами та ананасами й подавати його у витончених фужерах.
Доречно буде приготувати будь-який ваш улюблений торт, але зібрати його у формі змії.
Напої
Звичайно, на столі має бути шампанське та ігристі вина: для святкового настрою це обов’язково. Можна почастувати гостей зробленим власноруч глінтвейном або легкими коктейлями з використанням лікерів блакитних або зелених кольорів, таким як "Голуба лагуна", "Зелена фея", "Яблучний мартіні" та інші.
До десерту варто подати трав'яний, зелений чай або напій з імбиром і лимоном. Також на новорічному столі будуть доречні фруктові напої, наприклад, компот із ягід або свіжі соки.
"Наш Київ" також розповідає, яка тварина стане символом 2025 року і які кольори приноситимуть удачу і найкращі рецепти легендарного салату "Олів’є" та неочікувану історію та несподівані рецепти салату "Оселедець під шубою". Крім того, редакція пропонує найкращі варіанти того, як прикрасити новорічну ялинку.