Дерадянізація в Україні — це не тільки про музику, кіно чи відеоконтент, а й про кулінарію. Особливо, коли йдеться про Новий рік — свято, де меню на стіл придумали у вищих кабінетах москви.
Кухар Артем Кабулахін запропонував прості й сучасні страви до свят, які повертають нас до українських традицій.
Яська квасоля з сиром
Супер зимова історія, тепла й ситна. Для страви підійде будь-яка квасоля, але саме Яська буде найвершковіша з усіх.
Рецепт
Основне
- Квасоля 200 г
Замочити на ніч в холодній воді, потім відварити до м'якості.
Соус до квасолі:
- Вершки 30% 300 г
- Молоко 150 г
- Часник 20 г (почистити, замотати в фольгу та запекти до м'якості)
- Пармезан 50 г
- Сіль 4 г
Довести до кипіння вершки з молоком, перелити в блендер та перебити разом із пармезаном та печеним часником до однорідності.
Додатково:
- Шпинат 200 г (помити та очистити від корінців)
Поставити нагріватись каструлю (чи великий сотейник), налити трішки рослинної олії та закинути шпинат. Потрібно позбутись зайвої вологи шпинату. Потім додати квасолю та соус. Протушкувати все разом, помішуючи.
Висипати все в тарілку та додати ще пармезану (чи сухої бринзи) та оливкової олії. Приємного!
Паштет з грибів
Чудова альтернатива намазки в стіл. Може бути повністю веганська.
Рецепт
- Печериці 500 г (помити та порізати слайсом)
- Білі гриби сушені 20 г (замочити в холодній воді, порізати слайсом)
- Цибуля ріпчаста 100 г (нарізати соломкою)
- Часник 20 г (почистити та дрібно нарізати)
- Бренді 50 г
- Масло вершкове 100 г
- Сіль\Перець чорний
Обсмажити цибулю та часник на розігрітій пательні, потім відкласти. Обсмажити печериці (аби вийшла майже вся волога), додати білі гриби, обсмажену цибулю з часником. Далі додати бренді та помішуючи випарувати алкоголь. Додати сіль та перець.
Перемістити обсмажені гриби та овочі в блендер. Додати вершкове масло, перебити до однорідної маси (можна залишити трішки текстури, не перебивати в крем). Додати на свій смак ще солі та перцю.
Подавати разом з хлібом та оливковою олією. Зверху можна додати дроблений обсмажений лісовий горіх.
Рієт з сома
Ще одна намазка в стіл, класика, але з української риби.
Рецепт
- Сом кларієвий 500 г
- Олія соняшникова 500 мл
- Часник 1 головка (30 г), не чищений
- Тим'ян 2 гілочки (5 г)
- Насіння фенхелю 5 г
- Коріандр 5 г
- Шавлія (свіжа чи сушена) 5 г
Зачистити філе сома від плівок та надлишкового жиру. Обирати варто саме кларієвого сома, адже він буде без запаху тини\мула та матиме приємний смак.
Розігріти духовку на 120-130 градусів. Помістити філе в жаростійку, глибоку місткість та залити олією (так, щоб вона покрила філе), додати всі ароматичні продукти. Накрити фольгою місткість, щільно притиснути.
Поставити в духовку на 1 годину. Сом має розпадатись на волокна після приготування. Якщо необхідно, залишити його ще пів години доготуватись.
Після цього вийняти філе в окрему місткість, зняти шкірку (вона має легко відходити) та розібрати сома на волокна. До речі, вітаю вас! Ви тільки що приготували сома конфі!
Готове, розібране філе сома змішати з :
- Крем сир 100-150 г
- Зелена цибуля 20 г, дрібно нарізана
- Тим'ян 2 г, відібрати листочки
- Огірок свіжий 50 г, нарізаний дрібним кубиком
- Сіль та перець до смаку
Беремо скибку підсмаженого хліба та мастимо щедро те все на нього. Смачного!