Євген Клопотенко про Київ
Колажі: Микита Шклярук

Шеф-кухар, ресторатор та громадський активіст Євген Клопотенко народився в столиці. У рубриці “Про Київ” він розповідає, де любить їсти індійську кухню та чому любить гуляти містом, але не може.

Чи маєте ви улюблені кав’ярні, бари та заклади в Києві? Чому вони?

Насправді я майже не ходжу в заклади, бо не маю на це вільного часу. Втім, при нагоді, забігаю в кілька улюблених. Серед них ресторан традиційної італійської кухні Casa Nori, ресторан кримськотатарської кухні Мусафір, один із перших ресторанів індійської кухні в Києві “Гімалаї”, а також заклад турецької кухні Даш. Мені подобається атмосфера цих закладів і те, що всі вони про відродження та переосмислення різних кулінарних культур. Якщо ж говорити про бари, то ще зі студентських років я люблю забігати на келих у Parovoz SpeakEasy. Крім цього, останнім часом я фанат TCP Bar. Люблю відчуття хіпстертва, яке у ньому вирує.

Уявіть, що в Київ вперше їдуть ваші знайомі. У які місця, на які вулиці ви б їх повели, щоб показати трушний дух міста?

Я б запропонував їм прогулятися одним із найкрасивіших, як на мене, столичних маршрутів. Ми б розпочали на Софіївській площі й відвідали святу Софію як основу всього українського. Потім прогулялися б Рейтарською, щоб подивитися, як старовинне і сучасне місце переплітається в одному просторі. Після обов’язково Пейзажна алея і запаморочливий вигляд на лівий берег. Звідси маршрут сходинками на Воздвиженку, зупинка в кав’ярні EspressoHOLIC та екскурсія Житнім ринком. За ними підйом узвозом до алеї художників та Андріївської церкви. І закінчення дня в моєму закладі “100 років тому вперед”, щоб доповнити враження автентичною українською кухнею.

Євген Клопотенко про улюблені вулиці Києва

Назвіть улюблені місця та способи відпочинку в Києві.

Оскільки я публічна людина, то відпочивати в людних місцях буває складно. Тому найбільше часу я проводжу вдома. Слухаю платівки, готую та читаю на своєму балконі з виглядом на Національну оперу. Втім, якби у мене була змога, я б нескінченно мандрував містом: заходив у бари та кав’ярні, відкривав для себе нові вулиці та двори, й знайомився з тими локаціями, про які досі й гадки не мав.

Я люблю Київ, тому що, і не люблю Київ, тому що…

Я люблю Київ, тому що я тут народився і для мене не існує ріднішого місця на цілій планеті.

Я не люблю Київ, тому що він досі частково пострадянський.

Євген Клопотенко та Житній ринок

Якби столиця була людиною, то якою?

Це був би я. Мені здається, що Київ відкритий, позитивний, трохи егоїстичний, креативний, сто відсотків український і дуже смачний. Я відчуваю це місто, як себе. І ототожнюю себе з цим містом.

Про Київ. Вася Байдак — про найкращу каву міста та магію Осокорків