Зупинка громадського транспорту у Києві під час тривоги уповільнює пересування містом: дослідження

У Києві під час повітряної тривоги зупиняється громадський транспорт. Це суттєво уповільнює та здорожчує пересування столицею. Іноді автобуси, тролейбуси або трамваї не можуть відновити роботу після відбою, а пасажири чекають на зупинках понад дві години.

Про це йдеться у дослідженні Texty.org.ua.

Вони проаналізували рух громадського транспорту у Києві за рік — із травня 2023 до квітня 2024 року. 

Наприклад, робота трамвая №14 після обстрілу 23 січня 2023 року відновилась лише через півтори години після відбою. Трамвай вийшов на маршрут "Відрадний-Контрактова площа" із запізненням (замість 08:14 — 09:42). Інколи навпаки увесь транспорт починає курсувати один за одним, що згодом призводить до кількагодинної паузи та збиття графіка. А якщо тривога почалася ввечері і закінчується в нічний час, пасажири просто не можуть скористатися громадським транспортом і доїхати додому. Так сталося 23 лютого 2024 року, коли повітряна тривога закінчилася о 23:30. Автобус №114 завершив свою роботу, маршрутки вже не ходили, пасажирам довелося повертатися додому на таксі.

Під час тривоги більшість водіїв не залишають транспорт на зупинках і не прямують в укриття, а їдуть на кінцеві зупинки. Через це після відбою рухомий транспорт вирушає не з зупинки, а з іншого місця, що також змінює режим.

"Нас диспетчер розвертає, відправляє на різні точки, і ми чекаємо, щоб можна було відновити графік. Хоча я не розумію, навіщо треба намагатися нагнати графік, адже через пів години може знову початися тривога. Хай би ми вже їздили, як їздимо, а потім вже до вечора графік сам відновився б", — повідомив водій столичного тролейбуса.

Іноді громадський транспорт зупиняється одразу на зупинці, а люди чекають на відбій у салоні чи поряд. Це також небезпечно, адже, автобус може стояти в небезпечному місці, куди неодноразово прилітали ракети. Наприклад, біля оборонного заводу "Артем".

Зупинка громадського транспорту під час тривоги уповільнює пересування Києвом: дослідженняКияни створили сім петицій із вимогою скасувати заборону, але КМДА їх відхиляє. Причина — турбота про захист громадян. Громадський транспорт під час повітряної тривоги зупиняється лише у Хмельницькому, Івано-Франківську та Києві. Навіть у Харкові, Одесі, Дніпрі та Запоріжжі, де обстріли частіші, ніж у столиці, заборони немає.

Нагадаємо, 5 вересня у Києві утворився транспортний колапс. Повітряна тривога в місті тривала понад 9 годин, через це платформи у метро та вагони були переповнені.

У Святошинському районі 9 вересня частково обмежать рух транспорту: деталі