Зеленський виступив у Радбезі ООН: основні тези
Фото: скріншот

У вівторок, 5 квітня, президент Володимир Зеленський відеозв'язком із Києва виступив на засіданні Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй.

На засіданні було порушено питання геноциду українців, який проводить росія - зокрема масові вбивства російськими окупантами мирних жителів Бучі. 

У своїй промові Зеленський вкотре закликав країни світу засудити повномасштабне вторгнення росії, запровадити якомога жорсткіші санкції проти країни-агресора і дати Україні важке озброєння.

Основні тези виступу Зеленського:

  • складно знайти воєнний злочин, який окупанти не вчинили би в Бучі. російські військові розшукували і цілеспрямовано вбивали кожного, хто служив нашій державі. Вони розстрілювали жінок, вбивали ціли родини, дорослих вбивали і дітей, намагалися спалити їхні тіла.
  • я звертаюся до вас від імені народу, який щоденно вшановує пам'ять загиблих мирних людей, яких вбивали пострілом у потилицю або в око після катувань, яких розстрілювали просто на вулицях, яких кидали в колодці, щоб вони загинули там у страждання, яких вбивали у квартирах, будинках, підриваючи гранатами, давили танками в цивільних автівках посеред вулиці зади задоволення. Яким відрізали кінцівки й перерізали горло. яких гвалтували і вбивали на очах у своїх же дітей. Їм виривали язик лише тому, що не чули від них того, що хотіли почути.
  • Чим це відрізняється від того, що робили терористи «Ісламської держави» на захоплених ними територіями? Хіба що тим, що це робить постійний член Радбезу ООН.
  • російські війська свідомо знищують в попіл українські міста, свідомо блокують, створюючи масовий голод, свідомо розстрілюють колони цивільних на дорогах, які просто намагаються врятуватися з території військових дій. Свідомо підривають навіть укриття, де ховаються мирні люди, свідомо створюють на окупованих територіях такі умови, щоб там було вбито якнайбільше цивільних людей.
  • масові вбивства у Бучі — це, на жаль, лише один з багатьох прикладів того, що роблять окупанти на нашій землі протягом уже 41 дня. Є ще багато таких місць, про які світу тільки доведеться дізнатися повну правду. Маріуполь, Харків, Херсон, Чернігів, Охтирка, Бородянка та ще десятки українських громад, кожна з яких, як Буча.
  • росія буде звинувачувати всіх, тільки щоб виправдати себе. Але зараз 2022 рік, є неспростовні докази, супутникові знімки, можливість провести повне прозоре розслідування, саме в цьому ми зацікавленні. Це потрібно, щоб раз і назавжди покарати того, хто вважає себе безкарним.
  • ми маємо справу з державою, яка перетворює право вето у Раді безпеки ООН на право смерті. Якщо це продовжиться, то фіналом буде те, що кожна з держав зможе розраховувати тільки на силу зброї, щоб гарантувати собі безпеку, а не на міжнародне право чи міжнародні інституції. ООН можна буде просто закрити. Чи готові ви до закриття? Якщо ваша відповідь ні, то діяти потрібно негайно. Потрібно реформувати систему таким чином, щоб право вето не було правом смерті.

 

Спротив російській окупації, день 41