Легендарна пиріжкова на Золотих, перший фастфуд, ресторан з мозаїчним панно на Теремках, перший індійський ресторан на Великій Васильківській, найстаріша кав'ярня, український ресторан-музей, перша кондитерська та рюмочна з лицарем на Великій Житомирській. Розповідаємо про найстаріші заклади Києва, які відкрилися у столиці понад 25 років тому.
Ресторан "Sam's Steak House"
Sam's Steak House — це культовий київський ресторан з багаторічною історією та сучасним підходом до стейків та вин. Заснований у 1996 році, Sam's став першим в Україні спеціалізованим стейк-хаусом. В інтер'єрі поєднали комфорт та стиль, а яскраві акценти, музика та елементи мистецтва створюють особливу атмосферу.
Sam's пропонує широкий вибір страв — від класичних стейків до авторських салатів. У закладі є власне мінівиробництво з ферментації м‘яса за технологією Natural Wet Aged (ферментація м'яса відбувається в захисній оболонці з яловичого жиру). В меню великий асортимент стейків сухого та вологого дозрівання, приготованих на лавовому грилі. Крім того, в наявності понад 100 позицій односолодових віскі та бурбонів.
Меню та ціни:
- Великий англійський сніданок з курячим філе на грилі — 350 грн;
- Паштет з курячої печінки з фісташками — 250 грн;
- Класичний салат "Цезар" з маринованою курячою грудинкою — 350 грн;
- Special Бургер з рваною яловичиною та коул слоу — 480 грн;
- Rib Eye UA Special Beef — 800 грн;
- Pepper steak — 1050 грн.
Адреса: вулиця Жилянська, 37
Режим роботи: щодня з 11:00 до 22:00.
Ресторан "Пантагрюель"
Ресторан "Пантагрюель" відкрили на Золотих Воротах у 1995 році. Це класична італійська остерія, яку заснували брати Гусовські. За 29 років роботи заклад, який старожили називають "Пантюша", став визначною пам'яткою Києва. Тут гості можуть познайомитися з італійською культурою та кулінарією, скуштувати автентичні страви, вина та інші продукти, привезені з Італії.
У закладі готують брускети, тартар, карпачо, домашню пасту, рибні та м'ясні страви. Також є окреме меню від шефа зі спеціальними позиціями. Серед напоїв — кава, чай, фрапе, а винна кімната, за словами засновників, сповнена легенд та таємниць.
Меню та ціни:
- Домашні паппарделле — 549 грн;
- Тартар з яловичини з підсмаженими грибами, трюфельним айолі та грінками із чабатти — 479 грн;
- Карпаччо з тунця з томатами черрі та руколою — 479 грн;
- Чорна паста таярін з морськими гребінцями та креветками — 539 грн;
- Різотто з морепродуктами — 569 грн;
- Панна котта з карамеллю — 189 грн.
Адреса: вулиця Миколи Лисенка, 1
Режим роботи: в будні з 11.00 до 22.00, в суботу та неділю з 12.00 до 22.00.
Ірландський паб "O'Brien's"
"O’Brien’s" — це перший ірландський паб у Києві. Його відкрили у 1997 році. Двоповерховий заклад з масивними дерев'яними столами та барною стійкою розташований на вулиці Михайлівській. Понад 27 років сюди приходять кияни, іноземці та просто шанувальники футболу.
Тут можна випити ірландське пиво Guinness, Harp, крем-ель Kilkenny, Murphy's. Також замовити бельгійське пиво Grimbergen, французьке Kronenbourg, німецьке пиво Paulaner, Хофброй та Ердінгер і деякі сорти від українських виробників. До хмільного є закуски, класичні сніданки, стейки, страви з риби тощо. Щоп'ятниці та щосуботи в закладі виступають музичні гурти, також проводять трансляції футбольних матчів та Формули-1 на великому екрані. Є більярд. У березні тут гучно святкують День Святого Патріка.
Меню та ціни:
- Темне пиво Guinness — від 150 грн;
- Лагер Harp — від 140 грн;
- Пиво Kilkenny — від 150 грн;
- Сидр Magners — від 130 грн;
- Стаут Murphy's — від 140 грн;
- Paulaner — від 150 грн;
- Баранина в горщику — 340 грн;
- Пиріг пастуха — 340 грн;
- Філе-міньйон — 590 грн.
Адреса: вулиця Михайлівська, 17а
Режим роботи: з 12:00 до 22:00.
Ресторація "За двома зайцями"
Ресторан "За двома зайцями" розташований в історичній частині Києва, біля Андріївської церкви. Його відкрили у 2000 році. Наразі він функціонує як ресторан, бар та музей. У залах вінтажні крісла, старовинні експонати та атмосфера старого Києва.
Меню закладу базується на традиційних стравах української, єврейської, болгарської та молдавської кухонь, а також автентичних київських традиціях. Усі страви готують з локальних сезонних продуктів. Можна спробувати авторський крем-суп з жолудів "Трипільський еліксир", фірмовий борщ, форшмак, фаршировану щуку, салат "Олів'є" тощо.
Меню та ціни:
- М'ясо прирученого зайця томлене з овочами — 440 грн;
- Яйце кокот з овочами та сиром — 250 грн;
- Ікра баклажанна з потапцями — 170 грн;
- Крем-суп з жолудів з конопляною олією у хлібному горщику — 340 грн;
- Вареники з язиком на жолудевому соусі — 270 грн;
Адреса: Андріївський узвіз, 34
Режим роботи: з 11:00 до 22:00.
Рюмочна "Чорний Капітан"
"Чорний капітан" — це легендарна рюмочна на Великій Житомирській, яка працює у Києві з 1988 року. Вивіски немає, біля входу стоїть лицар. Наразі популярності закладу додав малюнок Бенксі.
У невеликому приміщенні майже немає посадкових місць. Гості стоять біля навісних столів та ведуть бесіди за чаркою міцного алкоголю. Сюди заходить молодь — випити та піти далі гуляти центром. Також бар полюбляють корінні жителі району. Запах та атмосфера наливайки специфічна, меню та ціни треба дивитися на місці.
Адреса: вулиця Велика Житомирська 13
Режим роботи: з 15:00 до 22:00.
Піцерія "Везувіо"
"Vesuvio" (Везувіо) — легендарна та найдавніша піцерія на Рейтарській. Заклад відкрили в Києві у 1992 році. Це місце з "дитинства" киян нульових з автентичним інтер'єром, вітражами на вікнах, скатертинами на столах та меню без QR-коду.
У "Везувіо" готують піцу за оригінальною рецептурою, яку власник привіз з Італії. В меню — понад 20 видів піци на пухкому та тонкому тісті. Відвідувачі можуть створити власний варіант цієї страви, міксуючи різні компоненти. Окрім піци подають салати, перші страви, пасту, пісні вареники, десерти, каву та фірмовий оранжад.
Меню та ціни:
- Піца "Везувіо" — 290 грн;
- Піца "Грецька" — 205 грн;
- Піца "Королівська" — 215 грн;
- Піца "Помилка Пекаря" — 310 грн;
- Салат з тунцем та каперсами — 280 грн;
- Спагеті з сиром Пармезан — 125 грн;
- Овочевий суп — 65 грн;
- Лимонад фірмовий — 85 грн;
- Оранжад — 85 грн;
- Капучино — 55 грн.
Адреса: вулиця Рейтарська, 25, вулиця Електротехнічна, 4А
Режим роботи: щодня з 10:00 до 21:00.
Ресторан "ПРАГА"
Ресторан "Прага" також один з найстаріших закладів Києва. Він знаходиться у парковій зоні Голосіївського району. Ресторан відкрився у 1956 році під назвою "Лебідь", а вже у 1959 отримав назву "Прага" на знак дружніх відносин з тодішньою Чехословакією.
У 1989-му заклад закрили на 20 років, а у 2011-му знову відкрили після реставрації. За час роботи тут провели понад 400 весіль та понад 1200 банкетів.
Заклад нагадує білий особняк заміського клубу на березі озера, де плавають лебеді. Відвідувачам пропонують скуштувати страви європейської, середземноморської, східної та японської кухонь в авторській подачі. Влітку можна посидіти на терасі в тіні дерев та відпочити з напоями під спів птахів.
Меню та ціни:
- Лосось з яйцем пашот з сирним соусом та кімчі — 410 грн;
- Млинці з манго та англійським соусом — 240 грн;
- Тартар з тунця з мусом з авокадо та соусом Юзу-Понзу — 497 грн;
- Салат з в'яленою качкою, грушею та сиром горгонзола — 550 грн;
- Салат з рваною перепілкою — 625 грн;
- Томатний суп з морепродуктами — 645 грн.
Адреса: проспект Академіка Глушкова, 1
Режим роботи: з неділі по четвер 10:00 до 22:00, у п'ятницю та суботу з 10:00 до 23:00.
Кнайп-клуб "Купідон"
"Купідон" — це кнайпа-кав'ярня з пивом та книгарнею в напівпідвальному приміщенні біля Майдану Незалежності. Вони відкрили двері з 1995 року і досі працюють, не змінюючи свій автентичний стиль.
Заклад ще називають літературним баром, адже тут проводять вечори поезій під келих вина та камерні концерти зі зборами для військових. Крім того, в "Купідоні" влаштовують виставки сучасного мистецтва.
Адреса: вулиця Чикаленка, 1–3
Індійський ресторан "Himalaya"
Ресторан індійської кухні "Himalaya" працює у Києві з 1997 року. Заклад відкрила родина з Індії, наразі ним керує Яшві Тріпатхі. Завітавши до ресторану, ви ніби потрапляєте в кафе у Мумбаї, Делі чи Джайпурі. В інтер'єрі — золоті статуетки богів та дерев'яні різьблені столи, двері, ширми й стільці, які привезли зі штату Раджастан.
У "Himalaya" готують страви індійської кухні за традиційними сімейними рецептами. Можна замовити тарілку різних страв з рисом і хлібом з тандуру. Їх подають у спеціальному посуді, що зберігає температуру. У меню є вегетаріанські позиції, карі, рис, супи, кебаб, салати та закуски, м'ясо та риба в соусі "Масала", десерти, авторські коктейлі тощо.
Меню та ціни:
- Маньчджоу Суп — 185 грн;
- Тандурі Чікен — 365 грн;
- Харіялі Кебаб — 340 грн;
- Фіш Тікка Масала — 445 грн;
- Чікен Тікка Масала — 355 грн.
Адреса: вулиця Велика Васильківська, 18
Режим роботи: щодня з 12:00 до 22:00.
Ресторан "Будьмо"
Ресторан "Будьмо!" — це сучасна інтерпретація легендарної "Винничанки", яку відкрили на Теремках у 1982 році з нагоди 1500-річчя з дня існування Києва. З 2004 року нові власники відродили традиції цього закладу.
"Родзинкою" ресторану є величезне керамічне панно, яке прикрашає бенкетну залу. Автором композиції є вінницький художник Валерій Вакалюк. Митець створив цю ліпнину у 80-х роках у техніці "шамот". Панно зображує сцени сільського життя. Воно зберіглося у автентичному вигляді.
Серед страв, які можна замовити в "Будьмо" — европейська та українська кухня. Тут проводять бенкети, дні народження, помінальні обіди та інші події.
Меню та ціни:
- Оселедець "під кожушком" з червоною ікрою — 107 грн;
- Салат "Смачний" — 140 грн;
- Рулет із птиці з курагою — 91 грн;
- Жульєн з печериць у сметанному соусі — 140 грн;
- Стейк зі свинини з соусом — 380 грн.
Адреса: вул. Академіка Заболотного, 138
Режим роботи: з 10:00 до 22:00.
Ресторан "Царське село"
Ресторан-музей "Царське село" відкрили з 1998 році. За словами власників, це перший український ресторан у Києві. Заклад знаходиться біля Печерської Лаври у будівлі колишнього порохового льоху Печерської фортеці. В залах створили атмосферу українського села. Це місце рекомендують туристам з інших країн, а також шанувальникам національної кухні України.
В меню сніданки, салати, холодні закуски, є карта сала, борщ та основні страви. Також можна замовити хріновуху та інші наливки власного виробництва, компот, узвар, каву тощо.
Меню та ціни:
- Голубці "По-панськи" — 355 грн;
- Котлета по-київськи — 420 грн;
- Картопля з кропом відварена — 145 грн;
- Вареники з вишнями — 265 грн;
- Наливка "Журавлинівка" — 120 грн.
Адреса: вулиця Лаврська, 22
Режим роботи: з 10:00 до 23:00.
Булочна "Ярослава"
"Ярослава" — легендарне кафе біля Золотих Воріт з булочками та пиріжками. Заклад відкрився у 1947 році. З того часу дизайн та рецептуру страв практично не змінювали.
Приміщення нагадує стародавню корчму з лицарським декором, керамічним орнаментом та розписами на стінах. Це місце популярне для киян та туристів.
Пиріжки смачні та відносно недорогі. Гостям пропонують домашню випічку з різними начинками — з вишнею, корицею, чорницею, буряком та чорносливом тощо. Також є супи, салати та напої. Ціни та асортимент треба уточнювати у закладі, сайт та соцмережі власники не ведуть.
Адреса: вулиця Ярославів Вал, 13.
Кав'ярня "Каffа"
"Kaffa" — це київська кав'ярня-легенда на Майдані Незалежності. Саме так її називають засновники, адже заклад працює з 1998 року. Також пізніше відкрилась ще одна локація на Подолі.
У кав'ярні готують каву в гейзері, кавоварці френч-прес, турці та еспресо-машині. Каву "по-східному" варять в джезві на розпеченому піску з найкращих сортів арабіки й робусти. В меню є напої без кофеїну, фірмові десерти та випічка.
Меню та ціни:
- Кава "Blue Mountain" (Ямайка) — 189 грн;
- Кава "Бурунді" — 97 грн;
- Кава "Індія Черрі" — 63 грн;
- Кава "Мундсонд Малабар" — 89 грн;
- Капучино на рослинному молоці — 77 грн;
- Кава по-мексиканськи (з мускатним горіхом, корицею) — 89 грн.
Адреса: провулок Тараса Шевченка, 3
Режим роботи: понеділок з 11:00 до 20:00, в інші дні з 10:00 до 20:00.
"Київська перепічка"
Легендарний стритфуд, їстівна візитівка Києва та смак студентських часів — все це про кіоск "Київська перепічка", який працює у Києві з 1986 року. Віконце з сосискою в смаженому тісті знаходиться в центрі біля ЦУМу.
У 2024 році оновили дизайн, прибрали неонову вивіску та змінили загальний колір. Також змінився смак сосиски. Ціна постійно змінювалась. Наразі вартість Київської перепічки — 50 грн.
Меню та ціни:
- Перепічка "Київська" — 45 грн;
- Стакан Coca-cola — 45 грн;
- Сік — 45 грн;
- Еспресо — 30 грн.
Адреса: вулиця Богдана Хмельницького, 3
Режим роботи: у будні з 8:30 до 20:00, в суботу з 9:00 до 21:00, в неділю з 10:00 до 21:00.
Ресторан-кондитерська "KALYNA"
Ресторан-кондитерська "KALYNA" — це частинка історії Києва. Її відкрили у 1995 році на Печерську. Вона стала першою кондитерською в столиці. Протягом трьох десятиліть тут готують десерти, виготовлені за традиційними рецептурами.
В асортименті ви знайдете класичні, мусові та бісквітні торти й тістечка, випічку, зокрема легендарний маковий пиріг і сінабони, морозиво власного виробництва та цукерки ручної роботи з бельгійського шоколаду. Для гостей з особливими дієтичними потребами пропонують безглютенові вироби. В ресторані італійської кухні подають автентичні страви Середземномор'я.
Меню та ціни:
- Сирники з соусом 3 молока — 245 грн;
- Салат з креветкою,авокадо і понзу соусом — 465 грн;
- Медалйони з індички з овочами та соусом мартіні — 395 грн;
- Морозиво Серце Фісташка в чорному шоколаді — 150 грн;
- Еклер Малина-матча — 95 грн;
- Ромова баба — 50 грн.
Адреса: вулиця Князів Острозьких, 29А
Режим роботи: щодня з 8:00 до 20:00.
Ресторан "Хуторець на Дніпрі"
"Хуторець на Дніпрі" відкрився у 1998 року. Це ресторан української кухні з видом на річку Дніпро. Заклад розташований на воді, а всередині гостям вікривається краєвиди лівого берега. Можна обрати столик на першому та другому поверсі.
Гостям пропонують традиційні страви, а також авторське меню. Є пʼять видів вареників, мʼясо на мангалі, перші та основні страви, десерти та алкоголь.
Меню та ціни:
- Паштет з печінки індички та вишнево-журавлиновим соусом — 395 грн;
- Форшмак з хрумкою грінкою — 265 грн;
- Шпинатні вареники з щокою та кремом з гарбуза — 385 грн;
- Каре косулі, пюре з пастернаку — 890 грн.
Адреса: вул. Набережно-Хрещатицкая,10А
Режим рооти: з 11:00 до 23:00.
Також пропонуємо добірку ресторанів столиці, де можна поїсти борщ з цікавою подачею.