Борщ — класична українська страва, яка є майже в усіх закладах Києва. Якщо ви хочете спробувати нестандартний борщ з цікавою подачею — пропонуємо добірку ресторанів та кафе, де можна замовити борщ з білими грибами, конопляними пампушками, зелений або вегетаріанський борщ зі сливовим лекваром, з вишнями та чорносливом.
Ресторан "100 років тому вперед"
У ресторані "100 років тому вперед" пропонують страви української кухні без стереотипів. Меню закладу розробив шеф-кухар Євген Клопотенко. Саме він запропонував надати борщу статус нематеріальної культурною спадщиною ЮНЕСКО. У закладі також подають борщ, але не класичний, а "справжній давній український". Його готують у печі в закритому просторі зі сливовим лекваром, щоб зберегти неповторний смак та аромат. Можна замовити борщ на овочевому або м'ясному бульйоні.
Меню та ціни:
- Борщ із печі, зі сливовим лекваром — 285 грн;
- Борщ без м'яса — 235 грн;
- Борщ 1686 року (білий борщ з трьома видами риби і пастернаком) — 285 грн.
Адреса: вулиця Володимирська, 4
Режим роботи: щодня з 10:00 до 22:00
Ресторан кримсько-української кухні "Теплий"
У ресторані "Теплий" можна скуштувати страви кримсько-української кухні. Борщ тут класичний, але з нестандартною подачею м'яса. Його наливають у тарілку, а в середину кладуть люля-кебаб на паличці. Подають зі сметаною та лавашем.
Ціна — 190 грн.
Адреса: вулиця Тростянецька, 4/2, вулиця Лісківська, 9а/22
Режим роботи: з 11:00 до 23:00.
СПЕЛЬТА
У столичному кафе-пекарні СПЕЛЬТА можна замовити борщ з корн біфом, намазкою з солоного сала та сметаною. Борщ готують на бульйоні з яловичих кісток, з квасолею та копченою грушею. Подають з корн біфом — це засолена яловичина, пшеничним хлібом на заквасці, сметаною та намазкою із солоного сала, зелені та часнику конфі. Ціна — 422 грн.
- Адреса: вул. Ярославська, 21.
- Графік роботи: нд-чт з 8:00 до 20:00, пт-сб з 8:00 до 21:30.
Ресторан "Глек"
Ресторан "Глек" на Великій Житомирській спеціалізується на сучасній кухні столиці. В закладі пропонують два варіанти борщу. Перший — київський борщ з білими грибами та м'ясною або веганською пампушкою. Його варять на овочевому бульйоні з білими грибами та квасолею, але без картоплі. До столу страву подають з пампушкою, яку розрізають й змащують конопляним майонезом, приправляють червоною цибулею та начиняють томленими бичачими хвостами. Другий — зелений борщ з підкопченим сомом, картоплею, перепелиними яйцями та щавлем.
Меню та ціни:
- Зелений борщ з підкопченим сомом — 340 грн;
- Справжній київський борщ з білими грибами та м'ясною пампушкою — 320 грн;
- Справжній київський борщ з білими грибами, подається з пампушкою — 250 грн.
Адреса: вулиця Велика Житомирська, 6
Режим роботи: у будні з 9:30 до 22:00, у суботу та неділю з 10:30 до 22:00.
Ресторан "За двома зайцями"
У ресторані української кухні "За двома зайцями" подають незвичний борщ з конопляними пампушками. Ця страва поєднує в собі традиційний український смак з несподіваним інгредієнтом. Конопляне борошно надає особливого аромату та ніжності пампушкам. До страви також подають часниковий соус, сметану та сезонну зелень.Ціна — 290 грн.
- Адреса: Андріївський узвіз, 34.
- Графік роботи: з 10:00 до 22:00.
Кафе "Марія"
У міському кафе "Марія" на Лук'янівці, співзасновницею якого є Лейла Туваклієва, готують сніданки та веганський борщ без м'яса. В основі страви — картопля, морква, капуста, буряк, томати, перець капі та чилі, квасоля, цибуля й часник. За бажанням гостей додають крем-сир лабне. Страву подають у вишуканій тарілці з хлібом.
Меню та ціни:
- Борщ веганський — 220 грн.
Адреса: вулиця Павлівська, 26/41.
Режим роботи: з 8:00 до 21:00.
Ресторан Klukva&Brukva
У ресторані Klukva&Brukva страви готують виключно з локальних українських продуктів. Тут пропонують червоний борщ з дикою качкою та в’яленими сливами, карасем, а також зелений — з кропивою та шпинатом.Ціни:
- Борщ з печеним буряком — 220 грн;
- Борщ з дикою качкою та в’яленими — 320 грн;
- Борщ з карасем — 320 грн;
- Зелений борщ з кропивою та шпинатом — 290 грн.
Адреса: вул. Велика Житомирська, 10.
Графік роботи: 11:00-22:00.
Українське бістро "Полтава"
У бістро "Полтава" біля метро "Арсенальна" можна спробувати традиційні страви, притаманні кухні Полтавщини. Тут готують кременчуцький борщ з вишнями за рецептом шеф-кухаря та ресторатора Євгена Клопотенка. У складі — полтавське м'ясо (яловичина), квасоля, копчена груша, зубрівка, вишневий конфітюр. Борщ подають до столу з копченою сметаною. За бажанням гостей страву можуть приготувати без м'яса.
Меню та ціни:
- Борщ по-кременчуцьки (з вишнями) — 210 грн.
Адреса: вулиця Князів Острозьких, 8
Режим роботи: з 10:00 до 22:00.
Ресторан "Канапа"
Ресторан "Канапа" на Андріївському узвозі вирішив також здивувати гостей подачею борщу. Традиційний український борщ за чернігівським рецептом подають у капусті. Його готують на свиному бульйоні, додаючи в'ялену грушу, квасолю, чорнослив та свинячі вушка. Подають зі сметаною, пампушками із часником. Проте скуштувати страву з нестандартною подачею вдасться тільки восени, взимку та навесні. Влітку борщ подається у звичайній тарілці. Зелений борщ пропонують на бульйоні з кролика, з кінським щавлем та кропивою.
Меню та ціни:
- Борщ червоний з копченою грушею, сливою та пампушками — 259 грн;
- Зелений борщ — 249 грн.
Адреса: Андріївський узвіз, 19А
Режим роботи: з понеділка по четвер з 11:00 до 22:00, у п'ятницю, суботу та неділю з 11:00 до 23:00.
Ресторан "Царське село"
У ресторані-музеї "Царське село" біля Печерської Лаври готують кілька видів борщу: з "царською" подачею — наваристий борщ з ребра свинини, подають у хлібній тарілці власного виробництва. Борщ "Родинне застілля" подають у кастрюлі на всю родину. До нього йдуть пампушки з жульєном, салом і сметаною. Також готують борщ з домашньою курятиною — подають з пампушками, сметаною та часниковим соусом.
Меню та ціни:
- Борщ "Родинне застілля" — 1200 грн (1,2 л);
- Борщ з куркою та пампушками — 325 грн;
- Борщ по-царськи (з ребра свинини, у хлібній тарілці) — 395 грн.
Адреса: вулиця Лаврська, 22
Режим роботи: з 10:00 до 23:00.
Варенична "Балувана Галя"
В мережі вареничних "Балувана Галя" можна скуштувати червоний борщ зі свининою, який готують на яловичому бульйоні — особливості йому додає ароматна копчена груша. Подають страву зі сметаною, сезонною зеленню, салом та темним хлібом.Ціна — 186 грн.
- Адреса: вул. Мечнікова, 16, вул. Антоновича, 50.
- Графік роботи: 9:00-22:00.
Ресторан "Товста Качка"
У ресторації сучасної української кухні "Товста Качка" можна замовити борщ з чорною смородиною, квасолею та свиними ребрами. Страву готують за старовинним рецептом, який вдосконалили та адаптували під сучасні смаки. До борщу окремо додають грінки з чорного хліба, гострий перець, цибулю та сало, перекручене з часником.
Меню та ціни:
- Борщ з чорною смородиною, квасолею та свиними ребрами — 238 грн.
Адреса: вулиця Прорізна, 15А, проспект Івасюка, 14Г.
Режим роботи: щодня з 11:00 до 22:00.
Улюблений Дядя
В ресторані близькосхідної кухні Улюблений Дядя можна замовити й традиційні українські страви, зокрема борщ. Червоний борщ тут готують з чорносливом і телятиною, подають зі сметаною, салом шпик з харісою (паста з гострого перцю чилі) та халою (традиційна єврейська випічка) на грилі. Зелений — з фрикадельками та маринованим яйцем.Ціни:
- Червоний борщ з чорносливом та телятиною — 445 грн;
- Зелений борщ — 430 грн.
- Адреса: вулиця Паньківська, 20;
- Графік роботи: пн-пт з 8:00 до 22:00, сб-нд з 9:00 до 22:00.
Коктейль-бар KYI
У барі KYI створили унікальний коктейль, натхнений традиційним українським борщем. Його розробив шеф-бармен KYI bar&shop Іван Носко разом з шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. Горілка на буряку з чорним часником створює оксамитову основу, а мескаль відповідає за димні ноти. Червоний вермут придає кольору, а мікс кислот — кислинку томатів, за солодкуватість відповідає мед. Буряковий і горіховий бітери з’єднують усе в цілісний, багатошаровий смак. Міцність коктейлю — 19%.
Ціна — 360 грн.
Купити коктейль "Борщ" можна в закладах: "100 років тому вперед", "KYI bar&shop" та "LoggerHead".
- Адреса: вул. Хрещатик, 38, ЦУМ, 6-й поверх.
- Графік роботи: 10:00-22:00.
Також пропонуємо 15 закладів Києва, де можна з'їсти класичну та авторську котлету по-київськи.