Борщ — класична українська страва, яка є майже в усіх закладах Києва. Якщо ви хочете спробувати нестандартний борщ з цікавою подачею — пропонуємо добірку ресторанів та кафе, де можна замовити борщ-смузі, борщові роли, зелений або вегетаріанський борщ зі сливовим лекваром, з вишнями та чорносливом.
Ресторан "100 років тому вперед"
У ресторані "100 років тому вперед" пропонують страви української кухні без стереотипів. Меню закладу розробив шеф-кухар Євген Клопотенко. Саме він запропонував надати борщу статус нематеріальної культурною спадщиною ЮНЕСКО. У закладі також подають борщ, але не класичний, а "справжній давній український". Його готують у печі в закритому просторі зі сливовим лекваром, щоб зберегти неповторний смак та аромат. Можна замовити борщ на овочевому або м'ясному бульйоні.
Меню та ціни:
- Борщ із печі зі сливовим лекваром (овочевий) — 205 грн;
- Борщ із печі зі сливовим лекваром (м'ясний) — 235 грн.
Адреса: вулиця Володимирська, 4
Режим роботи: з неділі по четвер з 10:00 до 22:00, у п'ятницю та суботу з 10:00 до 23:00.
Ресторан кримсько-української кухні "Теплий"
У ресторані "Теплий" можна скуштувати страви кримсько-української кухні. Борщ тут класичний, але з нестандартною подачею м'яса. Його наливають у тарілку, а в середину кладуть люля-кебаб на паличці. Подають зі сметаною та лавашем.
Адреса: вулиця Тростянецька, 4/2, вулиця Лісківська, 9а/22
Режим роботи: з 11:00 до 23:00.
Ресторан "Глек"
Ресторан "Глек" на Великій Житомирській спеціалізується на сучасній кухні столиці. В закладі пропонують два варіанти борщу. Перший — київський борщ з білими грибами та м'ясною або веганською пампушкою. Його варять на овочевому бульйоні з білими грибами та квасолею, але без картоплі. До столу страву подають з пампушкою, яку розрізають й змащують конопляним майонезом, приправляють червоною цибулею та начиняють томленими бичачими хвостами. Другий — зелений борщ з підкопченим сомом, картоплею, перепелиними яйцями та щавлем.
Меню та ціни:
- Зелений борщ з підкопченим сомом — 270 грн;
- Справжній київський борщ з білими грибами та м'ясною пампушкою — 270 грн;
- Справжній київський борщ з білими грибами, подається з пампушкою — 230 грн.
Адреса: вулиця Велика Житомирська, 6
Режим роботи: у будні з 9:30 до 22:00, у суботу та неділю з 10:30 до 22:00.
"Дай Борщу!"
В закладі "Дай Борщу!" неподалік станції метро "Олімпійська" готують найнезвичніші види борщу. Окрім класичного, в меню є борщ з сиром дорблю та борщ-смузі. Його наливають у пляшку і подають to go. Також можна замовити борщові роли та боули. Ціни на страви та наявність треба уточнювати на місці.
Адреса: вулиця Велика Васильківська, 72
Кафе "Марія"
У міському кафе "Марія" на Лук'янівці, співзасновницею якого є Лейла Туваклієва, готують сніданки та веганський борщ без м'яса. В основі страви — картопля, морква, капуста, буряк, томати, перець капі та чилі, квасоля, цибуля й часник. За бажанням гостей додають крем-сир лабне. Страву подають у вишуканій тарілці з хлібом.
Меню та ціни:
- Борщ — 195 грн.
Адреса: вулиця Павлівська, 26/41
Режим роботи: з неділі по четвер з 8:00 до 21:00, у п'ятницю та суботу з 8:00 до 22:00.
Українське бістро "Полтава"
У бістро "Полтава" біля метро "Арсенальна" можна спробувати традиційні страви, притаманні кухні Полтавщини. Тут готують кременчуцький борщ з вишнями за рецептом шеф-кухаря та ресторатора Євгена Клопотенка. У складі — полтавське м'ясо (яловичина), квасоля, копчена груша, зубрівка, вишневий конфітюр. Борщ подають до столу з копченою сметаною. За бажанням гостей страву можуть приготувати без м'яса.
Меню та ціни:
- Борщ по-кременчуцьки (з вишнями) — 195 грн.
Адреса: вулиця Князів Острозьких, 8
Режим роботи: з 10:00 до 22:00.
Ресторан "Канапа"
Ресторан "Канапа" на Андріївському узвозі вирішив також здивувати гостей подачею борщу. Традиційний український борщ за чернігівським рецептом подають у капусті. Його готують на свиному бульйоні, додаючи в'ялену грушу, квасолю, чорнослив та свинячі вушка. Подають зі сметаною, пампушками із часником. Проте скуштувати страву з нестандартною подачею вдасться тільки восени, взимку та навесні. Влітку борщ подається у звичайній тарілці. Зелений борщ пропонують на бульйоні з кролика, з кінським щавлем та кропивою.
Меню та ціни:
- Борщ червоний з копченою грушею, сливою та пампушками — 229 грн;
- Зелений борщ — 219 грн.
Адреса: Андріївський узвіз, 19А
Режим роботи: з понеділка по четвер з 11:00 до 22:00, у п'ятницю, суботу та неділю з 11:00 до 23:00.
Ресторан "Царське село"
У ресторані-музеї "Царське село" біля Печерської Лаври готують два види борщу з "царською" подачею. Червоний варять з куркою або свинячими ребрами, до нього йде пампушка з печі, сало, часник, цибуля та чарка хріновухи власного виробництва. Страву подають у хлібній тарілці з кришкою. Зелений борщ готують з щавлем, домашньою курятиною, перепелиними яйцями, сметаною та грінками із зернового хліба. Можна замовити одну порцію або велику на усю родину.
Меню та ціни:
- Борщ "Родинне застілля" — 985 грн (1,2 л);
- Борщ з куркою та пампушками — 325 грн;
- Зелений борщ — 325 грн.
Адреса: вулиця Лаврська, 22
Режим роботи: з 10:00 до 23:00.
Ресторан "Товста Качка"
У ресторації сучасної української кухні "Товста Качка" можна замовити борщ з чорною смородиною, квасолею та свиними ребрами. Страву готують за старовинним рецептом, який вдосконалили та адаптували під сучасні смаки. До борщу окремо додають грінки з чорного хліба, гострий перець, цибулю та сало, перекручене з часником.
Меню та ціни:
- Борщ з чорною смородиною, квасолею та свиними ребрами — 218 грн.
Адреса: вулиця Прорізна, 15А
Режим роботи: щодня з 11:00 до 22:30.
Ресторан "INCH"
У ресторані "INCH" на Жилянській, який відкрив футболіст Олександр Зінченко, готують закарпатський борщ. Його варять на бульйоні зі свинячих копчених ребер з додаванням червоної квасолі. Подають на дошці з томленою яловичою щокою, копченою сметаною, салом та канапкою з чорного хліба на вині.
Меню та ціни:
- Борщ закарпатський з томленою щокою — 350 грн.
Адреса: вулиця Жилянська, 59
Режим роботи: у тестовому режимі з 12:00 до 23:00.
Також пропонуємо 15 закладів Києва, де можна з'їсти класичну та авторську котлету по-київськи.