Забудовник вимагає в архітектора "Квітів України" 300 тис. грн

У Києві забудовник, який виграв апеляцію, вимагає від архітектора "Квітів України" Миколи Левчука 300 тис. грн на судові витрати. 

Активісти, які підтримали архітектора наважитись на судовий процес, очікували, що забудовник "роздягне" пана Левчука, але ця сума занадто велика.

Забудовник вимагає в архітектора "Квітів України" 300 тис. грн

"Це звичайна практика, коли сторона, що виграла, вимагає від опонентів відшкодування судових витрат. Проте такої гігантської суми ми не очікували, оскільки 300 000 грн — сума непідйомна для однієї людини!", — наголосили активісти. 

Раніше донька архітектора отримувала пропозиції домовитися "по-хорошому", тобто відмовитися від будь-яких намірів йти до суду та не вимагати збереження "Квітів України". Але не отримавши позитивної відповіді, компанія вирішила все ж таки "зламати" Миколу Левчука та "роздягнути" архітектора, щоб останній не наважився піти до Верховного Суду. "От тільки забудовник не врахував рішучості пана Левчука і Квіткової спільноти", — підкреслили кияни.

Перші два суди забудовник виграв, але залишається ще Верховний Суд.

Забудовник вимагає в архітектора "Квітів України" 300 тис. грн

Як розгорталися події навколо "Квітів України":

  • У липні 2021 забудовник демонтував частину будівлі "Квіти України", автором якого є архітектор Микола Левчук;
  • Пан Левчук йде до суду стосовно порушення своїх авторських справ;
  • Микола Левчук разом з адвокатами виграє справу по забезпеченню (будівлю не зноситимуть на період судового процесу);
  • Проте у 2022 році, влітку, забудовник виграє першу інстанцію;
  • На це пан Левчук подає апеляцію;
  • Забудовник виграє апеляцію у березні 2023 році;
  • На 10 квітня 2023 призначено засідання, на якому забудовник вимагає у архітектора Миколи Левчука 300 тис. грн відшкодування своїх судових витрат.

Забудовник вимагає від архітектора "Квітів України" Миколи Левчука 300 тис. грн на судові витрати. 

Зазначається, що остаточну суму визначатиме колегія суддів. Саме вони й винесли рішення на користь забудовника. Активісти намагатимуться зменшити суму відшкодування. 

Наразі Микола Левчук йде до Верховного Суду, оскільки апеляційний суд не відповів на подані аргументи. "Цей кейс є унікальною справою, яка має значення для формування подальшої правозастосовчої практики. І відповідатиме на одне важливе питання — "Чи є в Українських архітекторів права на свої твори?", — підкреслила Квіткова спільнота.

Забудовник вимагає від архітектора "Квітів України" Миколи Левчука 300 тис. грн на судові витрати. Активісти планують зібрати необхідні кошти, щоб допомогти архітекторові. Як тільки суд затвердить суму, вони відкриють збір. Проте допомогти можна вже зараз. Усіх небайдужих просять поширити цю інформацію, а також підтримати донатом на юридичний супровід по статусу пам’ятки та справі проти Тараса Грицюка. Усі подробиці, куди робити благодійний внесок — за посиланням.

Раніше ми писали, що означає втрата статусу пам’ятки і як діятимуть захисники будівлі.

"Квіти України": У КМДА готують апеляцію на рішення окружного суду