Як українці ставляться до ЛГБТ, опитування
Фото ілюстративне: Brett Sayles / Pexels

За останні 6 років ставлення українців до ЛГБТ-спільноти змінилося у позитивний бік. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у травні.

Згідно з результатами опитування, третина респондентів (38%) негативно ставляться до ЛГБТ-людей, але сумарно більше тих, хто має байдуже ставлення (45%) і тих, хто позитивно ставиться до них (13%). 

"Тобто в цілому для більшості українців (58%) ставлення до ЛГБТ-людей є байдужим або навіть позитивним", — зазначили в КМІС. 

Зазначається, що за останні 6 років ставлення українців до ЛГБТ змінилося у позитивний бік. Якщо у 2016 році погано до ЛГБТ-людей ставилися 60,4% опитаних, то у 2022 році цей показник знизився до 38,2%. Водночас, зросла кількість тих, хто ставиться до ЛГБТ-людей позитивно: з 3,3% у 2016 році до 12,8% у 2022 році. Кількість тих, хто ставиться до ЛГБТ байдуже також зросла: з 30,7% до 44,8%. 

Позитивне ставлення до ЛГБТ-спільноти переважно проявляють більш молоді, освічені та заможні респонденти. Зокрема, у розрізі освіти серед респондентів з вищою освітою 66% позитивно або нейтрально ставляться до ЛГБТ-людей, тоді як у людей з середньою спеціальною освітою таке ставлення мають 54% опитаних, а серед респондентів з повною середньою або нижче освітою — 49%.

Якщо говорити про вік, то серед 18-29-річних респондентів більше тих, хто ставиться до ЛГБТ позитивно або байдуже (83%), тоді як серед 70-річних і старше цей показник становить лише 30%. За рівнем доходів частка тих, хто має позитивне або байдуже ставлення зростає з 47% серед найменш заможних респондентів до 66,5% серед найбільш заможних. 

"Серед інших категорій також є відмінності серед чоловіків і жінок (жінки трохи краще ставляться), для жителів міст (трохи краще ставлення), а також за родом занять (що опосередковується віком і освітою, тому найкраще ставлення мають спеціалісти та студентська молодь, а найгірше — пенсіонери)", — зазначають в КМІС. 

Опитування на замовлення ГО "Наш світ проводили у травні 2022 року серед громадян України у віці 18 років і старше. Загалом було проведено 2000 інтерв'ю.

Раніше ми розповідали, що українці порівняли життя вдома та за кордоном

Українці проти будь-яких територіальних компромісів з росією, — опитування