Українці порівняли життя вдома та за кордоном

Дослідницька компанія Gradus Research опитала українців, які через війну виїхали за кордон, про умови життя в Україні та інших країнах. Розповідаємо, якими є результати опитування

Респондентам запропонували порівняти життя в Україні та за кордоном за наступними критеріями: 

  • благоустрій, соціальна сфера та взаємовідносити між людьми;
  • державна сфера та фінансові питання;
  • сервіси. 

У результаті, виявилося, що громадяни України, які виїхали за кордон, були більш задоволені благоустроєм, соціальною сферою та взаємовідносинами між людьми в інших країнах, аніж вдома (2,8 проти 1,9). Порівняння державної сфери та фінансових питань виявилися майже однаковими (2,5 проти 2,3 на користь життя за кордоном), а сервіси вдома українці оцінили майже вдвічі вище, ніж за кордоном (3,5 проти 1,9). 

Що стосується благоустрою, то українцям більше сподобалося за кордоном створення спеціальних умов для людей з інвалідністю (50%), громадський транспорт (48%), система сортування сміття (46%), облаштування міст (42%) та якість питної води з-під крана (38%). В Україні опитаним більше подобається менталітет, уклад життя (36%), а також люди та взаємовідносини (32%).

Що стосується державної та фінансової сфер, то більше всього за кордоном українцям подобається дотримання закону та порядку (46%), розмір заробітної плати (42%) та соціальний захист з боку держави (36%). В Україні, навпаки, респонденти вважають кращими діджиталізацію державних сервісів та доступ до державних послуг онлайн (37%), діджиталізацію комерційних сервісів та можливість зручно отримувати необхідне онлайн (32%), менший рівень бюрократії в державних органах (29%) та розмір комунальних тарифів (24%). 

Також опитані краще оцінили в Україні перспективи власного розвитку, якість інтернету (31%) і послуг відправки (29%). За кордоном нашим громадянам більше сподобалася поведінка людей та екологія, якість продуктів харчування, освіти та медицини. Утім, для всіх трьох сфер перевага порівняно з Україною невелика, у 5-8%.

Зазначимо, що опитування проводили методом самозаповнення анкети у мобільному додатку. Загалом у дослідженні взяли участь 1 133 респонденти віком від 18 до 60 років. 

Раніше ми публікували результати опитування соціологічної групи "Рейтинг" щодо ставлення українців до легалізації вогнепальної зброї

Українці проти будь-яких територіальних компромісів з росією, — опитування