Правила в'їзду в Україну
Фото: dpsu.gov.ua

У МВС розповіли, як можуть в'їхати в Україну примусово депортовані у росію українці та діти громадян нашої країни, які народилися за кордоном.

Так, для повернення в Україну людей, яких примусово вивезли у рф, необхідно звернутися до територіального органу Державної міграційної служби. Зазвичай у таких людей забирають або знищують документи, які посвідчують особу та підтверджують громадянство. Тому звернення до ДМС дозволить оформити їм посвідчення на повернення в Україну.

Посвідчення особи на повернення в Україну можна оформити на людину, інформація про яку міститься в Єдиному державному демографічному реєстрі або інформаційних системах ДМС. Також посвідчення оформлюють дітям, незалежно від того, чи є про них відомості у цих реєстрах.

Якщо ж у депортованої людини немає родичів в Україні, або вони не можуть звернутися до ДМС, бо знаходяться на тимчасово окупованій території, посвідчення можливо оформити за офіційним зверненням Мінреінтеграції до ДМС.

Щодо дітей, які народилися за кордоном і мають іноземне свідоцтво про народження, то для них зараз діють певні правила в’їзду в Україну. Така дитина може перетнути держкордон у супроводі своїх батьків або інших законних представників (наприклад, опікунів) на підставі посвідчення особи на повернення в Україну. Це посвідчення можна отримати в українській дипустанові у країні перебування.

Ще один варіанті — якщо інформація про таку була дитину внесена у закордонний паспорт одного з батьків чи іншого законного представника під час воєнного стану та протягом року з дня його завершення. Тобто, щоб приїхати в Україну з дитиною, яка народилася за кордоном, потрібно отримати підтверджувальний документ, що ця дитина є громадянином України.

Раніше ми писали, що Чехія продовжила тимчасовий захист для українців ще на рік — він діятиме до кінця березня 2024 року. Цей статус дає українцям у Чехії доступ до державного медичного страхування, освіти та ринку праці.

Кияни за кордоном: як українські біженці шукають роботу в інших країнах