Чехія продовжила тимчасовий захист для українців
Фото: unsplash.com

Чеська Республіка ще на один рік продовжила тимчасовий захист для біженців з України — він діятиме до кінця березня 2024 року. Відповідну поправку напередодні ухвалив Сенат країни, повідомляє агенція ČTK.

Цей статус дає українцям у Чехії доступ до державного медичного страхування, освіти та ринку праці. Українці, які захочуть продовжити тимчасовий захист, мають зареєструватися в електронному вигляді до кінця березня 2023 року. Після цього їм призначать дату візиту до центру Міністерства внутрішніх справ, щоб вклеїти спеціальну візову наклейку у закордонний паспорт. Українці, які не зареєструються до зазначеної дати або після реєстрації не з'являться за оформленням візи до кінця вересня 2023 року, втратять статус тимчасового захисту.

Ухвалена Сенатом Чехії поправка має також спростити біженцям доступ до психологічної допомоги. Крім того, будуть змінені правила зарахування українських дітей до дитячих садочків та норми щодо обов'язкового відвідування школи на наступний навчальний рік. Зазначається, що буде спрощена процедура відрахування українських дітей з дошкільних закладів у випадку, якщо дитина з батьками повернулася в Україну, а садочок про це не попередили.

Також поправка має обмежити термін, на який українським біженцям надається безкоштовне проживання, щоб мотивувати їх шукати житло самостійно.Українці зможуть безкоштовно проживати в екстрених приміщеннях у гуртожитках або пансіонатах максимум протягом 150 днів. Після закінчення цього строку їм доведеться або почати платити за своє проживання самостійно, або переїхати.

За словами міністра внутрішніх справ Чехії Віта Ракушана, зараз екстреним житлом користуються 30% відсотків біженців, а решта платить за проживання чи живе у родичів. Хостелам, готелям, пансіонатам та власникам квартир, які надають екстрене житло, держава компенсує по 300-350 крон на одного біженця за добу проживання.

Загалом же у Чехії наразі зареєстровані близько 300 тисяч біженців з України. Країна очікувала на нову хвилю цієї зими, проте значного зростання кількості біженців не спостерігається завдяки відносно теплій зимі в Україні та успіхам ВСУ.

Нагадаємо, напередодні до Києва прибули мери Варшави, Праги, Братислави й Будапешта. Вони зустрілися зі столичним головою Віталієм Кличком та домовились про передачу Києву міських автобусів та вагонів метро.

"Нова пошта Глобал" доставлятиме товари з інтернет-магазинів Чехії