Як очистити воду з колодязів та річок
Фото: unsplash.com

Пиття води з колодязів, прибудинкових свердловин та річок може бути небезпечним для людини, тому її потрібно як слід очищувати. Як саме це зробити, пояснили у Міністерстві охорони здоров'я.

Там зазначили, що у воді з річок та колодязів живуть та активно розмножуються бактерії, які можуть спричинити різні захворювання. Проте цю воду можна очистити у домашніх умовах.

Перед очищенням слід оцінити стан води. По-перше, вона не має бути забарвленою — колір слід перевіряти у білому або прозорому посуді на білому фоні. Далі потрібно набрати приблизно половину чи третину пляшки води та потрусити її — якщо на поверхні з'явиться піна, то її не слід пити. Також потрібно перевірити, чи є у води хімічний, бензиновий, трупний або інший підозрілий запах. Якщо так, то таку воду ні в якому разі не можна пити та готувати на ній їжу.

Якщо вода пройшла перевірку, її слід очистити. Як це можна зробити:

  • Кип’ятіння — це найбільш надійний спосіб очищення води. Кип'ятити воду потрібно протягом 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися ще десь півгодини 30 хвилин та охолонути. Охолоджену воду слід обережно злити, щоб осад, який зібрався на дні, не потрапив у посуд.
  • Активоване вугілля також можна додавати у воду для очищення. На літр води потрібно п'яти таблеток, які краще подрібнити. Далі потрібно почекати щонайменше 8 годин, щоб вода знезаразилась.
  • Таблетки з активним хлором. При цьому способі очищення слід прочитати інструкцію, щоб розуміти, на який об'єм води вони розраховані, та скільки часу потрібно для знезараження. Обов'язково потрібно дотримуватися цієї інструкції при очищенні води.
  • Йод — очищення цим методом радять використовувати тільки у крайніх випадках. На літр води достатньо буде три-чотири каплі йоду, а перед її споживанням потрібно вичекати годину. Однак людям з ураженою щитоподібною залозою слід утримуватися від споживання надмірних доз йоду.

Також у МОЗ розповіли про правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду:

  • Слід пити тільки кип’ячену або продезінфіковану питну воду;
  • Потрібно регулярно мити руки безпечною водою з милом при поверненні додому, після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі;
  • Для приготування їжі слід використовувати кип’ячену або бутельовану воду;
  • Їжу потрібно ретельно готувати та безпечно зберігати;
  • Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей;
  • Не слід вживати лід, якщо немає впевненості, що він зроблений з безпечної води.

При появі симптомів інфекційних захворювань (температури, лихоманки, запаморочення, головного білю, болях в животі, нудоті, проносі тощо) потрібно негайно звернутися по медичну допомогу.

Раніше у У МОЗ розповідали про вправи, які допоможуть подолати стрес. Такі антистрес-вправи є ефективним способом, щоб допомогти організму впоратися зі стресом та збалансувати психоемоційний стан.

МОЗ запустило опитування про якість послуг та реформування медицини