Нобелівська премія миру

У столиці Норвегії Осло вперше за два роки відбулась церемонія вручення Нобелівської премії миру. Цьогорічними лауреатами стали правозахисники з України, росії та білорусі.

Премію розділили між собою українська правозахисна організація "Центр громадянських свобод", російська організацію "Меморіал" та білоруський правозахисник Алесь Біляцький.

Очільниця "Центру громадянських свобод" Олександра Матвійчук під час своєї промови зазначила, що світ довго заплющував очі на злочини та порушення прав людини росією у різних країнах.

"Ми отримали Нобелівську премію миру під час війни, яку розпочала росія. Ця війна триває вже 8 років, 9 місяців і 21 день. Для мільйонів людей стали звичними такі слова, як обстріли, катування, депортації, фільтраційні табори. Але немає таких слів, щоб передати біль матері, яка втратила новонародженого сина, яка втратила сина після обстрілу пологового відділення лікарні" – сказала Матвійчук.

Вона додала, що через байдужість світу росія повірила, що може робити все, що їй заманеться. І тепер вона прагне окупувати Україну. За її словами, нести відповідальність за цю ганебну війну та прагнення силоміць відродити колишню імперію буде російський народ.

Матвійчук зазначила, що українці "як ніхто хочуть миру", але він не може настати, якщо країна, на яку напали, складе зброю. Тоді це буде не миром, а окупацією.

Ми не залишимо людей на окупованих територіях на смерть та тортури. Життя людей не може бути "політичним компромісом". Боротися за мир – це не піддаватися на тиск агресора, а захищати людей від його жорстокості", – наголошує правозахисниця.

Вона додала, що необхідно створити міжнародний трибунал, щоб притягнути путіна, лукашенка та інших воєнних злочинців до відповідальності. За її словами, це – сміливий крок, проте необхідно довести, що верховенство права працює, а правосуддя існує.

За Алеся Біляцького, який зараз ув'язнений у білорусі за політичними мотивами, премію отримала його дружина Наталія Пінчук. А від імені "Меморіалу" нагороду отримав представник організації Ян Рачинський.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський став людиною року за версією Financial Times, а видання визнало його найвпливовішою людиною Європи.

В Україні створили спеціальну відзнаку для волонтерів