Батьківщина-мати
Фото: facebook.com/oleksandr.tkachenko.ua

У Музеї історії України у Другій світовій війні до Дня Незалежності відкрили виставку "Батьківщина-мати". Переозначення", присвячену трансформації образу монумента у свідомості українців. Про це повідомила пресслужба музею.

Там кажуть, що виставка є відповіддю на дискусію навколо символіки "Батьківщини-матері", яка є найвищою металевою скульптурою Європи.

"Суспільство давно вже не сприймає "Батьківщину-мати" як радянську пам’ятку. Вона раз по раз убиралась у вінок із квітів маку та українські національні строї. Ба більше, від 24 лютого 2022 року стала упізнаваним візуальним образом опору українців російській агресії", — вважають у музеї.

Там додають, що скульптура стрімко перевтілюється та переосмислюється як символ боротьби та майбутньої перемоги українців. І велике значення в цьому відіграла орієнтація "Батьківщини-матері" на Москву, а меч та щит у її руках перетворилися на "антирашистську зброю".

Цією виставкою куратор та натхненник проєкту Юрій Савчук вирішив продовжити публічну дискусію про долю скульптури. На виставці зібрали різноманітний патріотичний та часом сатиричний контент, присвячений монументу. За словами Савчука, ця добірка матеріалів із відкритих джерел — є справжнім мистецтвом, яке варто побачити.

Офіційним саундтреком проєкту стала пісня українського гурту Sera Sheer, кліп на яку присвячений боротьбі "Батьківщини-матері" з російським монстром. 

Експеримент також продовжили в оформленні виставкового простору, який втілив художник Антон Логов. А інший художник Ярослав Єфремов переніс стилізоване осучаснене зображення скульптури на пілони Нижньої Московської брами.  

Коли герб СРСР на "Батьківщині-матері" замінять тризубом