В якому стані перебуває Гостинний двір на Подолі: фото та подробиці

Будівля Гостинного двору на столичному Подолі наразі перебуває в аварійному стані та потерпає через несприятливі природні чинники, адже більша частина об’єкта перебуває в незаконсервованому стані.

Про це розповіли на Офіційному порталі Києва.В якому стані перебуває Гостинний двір на Подолі: фото та подробиціГостинний двір перебуває в управлінні Міністерства культури та інформаційної політики України.В якому стані перебуває Гостинний двір на Подолі: фото та подробиціІз травня 2021 року споруда є пам’яткою національного значення, до повномасштабного вторгнення на об’єкті проводили роботи з порятунку та відновлення будівлі як унікальної культурної пам’ятки в самому серці історичного Подолу, але через початок військового вторгнення протиаварійні роботи на об’єкті не вдалося завершити.

Згідно з проєктно-кошторисною документацією, протиаварійні та консерваційні роботи оцінили в 33 млн грн за цінами 2021 року — на сьогодні виконали 50% робіт, хоча Міністерство профінансувало лише понад 9 млн грн — це винятково консерваційні роботи.В якому стані перебуває Гостинний двір на Подолі: фото та подробиці“Реставраційні роботи в Гостинному дворі можливі лише після завершення війни. Проте ми не маємо втратити цей об’єкт. Маємо зберегти нашу культурну спадщину, ідентичність, духовність. Ми повинні знайти спосіб зберегти цю унікальну пам’ятку”, — зазначає т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.В якому стані перебуває Гостинний двір на Подолі: фото та подробиціСтолична влада запропонувала Мінкульту передати Гостинний двір у комунальну власність Києва для його збереження — місто готове виділити кошти на протиаварійні та консерваційні роботи за умови передачі споруди у власність громади.В якому стані перебуває Гостинний двір на Подолі: фото та подробиціНині Гостинний двір в аварійному стані та потребує негайних першочергових протиаварійних робіт — відсутність гідроізоляції, неглибоке залягання метро під будівлею можуть призвести до руйнування пам’ятки та створення загрози техногенного характеру. В якому стані перебуває Гостинний двір на Подолі: фото та подробиціСеред варіантів використання будівлі в майбутньому — великий музейно-виставковий простір, де б розмістився Музей історії міста Києва.В якому стані перебуває Гостинний двір на Подолі: фото та подробиціВодночас директорка Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації Марина Соловйова запропонувала створити у будівлі “Київський Лувр” — “скарбницю української і світової культури, де кияни та гості столиці зможуть насолодитися мистецтвом і красою”.В якому стані перебуває Гостинний двір на Подолі: фото та подробиціРаніше “Наш Київ” писав, що відбувається всередині Кесона на Оболоні.

Будівництво біля заводу Ріхерта: мешканці Подолу — за сталий розвиток району, активісти — проти, а девелопер готовий до компромісу