Що відбувається всередині сталінського Кесона на Оболоні: ексклюзивні фото

Оболонський Кесон — занедбана бетонна конструкція в формі субмарини, яка примикає до парку "Наталка". Вже понад рік споруда перебуває в активній фазі капітального ремонту.

"Наш Київ" отримав ексклюзивні фото, на яких можна подивитись, як проходить ремонт Кесона та як змінився обʼєкт.

Що відбувається в середині сталінського Кесону на Оболоні: ексклюзивні фото Скляні елементи вхідної групи змонтували восени 2022. Також склом була доповнена та подовжена центральна труба-перископ. 

Що відбувається в середині сталінського Кесону на Оболоні: ексклюзивні фото Всередині труби змонтували технологічний місток для доступу до світлового обладнання, яке планується тут встановити. Цей елемент буде джерелом природного освітлення.

Що відбувається в середині сталінського Кесону на Оболоні: ексклюзивні фото Крім того, вже змонтували вентиляцію та систему димовидалення. 

Що відбувається в середині сталінського Кесону на Оболоні: ексклюзивні фото Оздоблення стін залишать максимально аутентичним. У поєднанні із професійним освітленням фактура бетону даватиме цікавий ефект.

Що відбувається в середині сталінського Кесону на Оболоні: ексклюзивні фото Ось так виглядає вхідна група зсередини. Вже готовий пандус, по якому можна піднятись на оглядовий майданчик.

Що відбувається в середині сталінського Кесону на Оболоні: ексклюзивні фото Доступ до оглядового майданчика буде вільним для всіх гостей парку. Помірний кут нахилу та спеціальне покриття роблять об’єкт інклюзивним. 

Що відбувається в середині сталінського Кесону на Оболоні: ексклюзивні фото Гвинтові, технологічні сходи будуть доступні тільки персоналу та обслуговуючим компаніям.

На задній частині Кесону розпочаті роботи із встановлення кортенових ламелей для влаштування зовнішньої підсвітки.

Що відбувається в середині сталінського Кесону на Оболоні: ексклюзивні фото А ось так виглядав Кесон ще зовсім недавно.

Що відбувається в середині сталінського Кесону на Оболоні: ексклюзивні фото За правилами безпеки, на період проведення капітального ремонту Кесон огороджений парканом. Після завершення робіт огорожу приберуть. Орієнтовний термін відкриття — четвертий квартал 2024 року.

Компанія "Гювексхаус", що належить столичному підприємцю Ігорю Тинному, виступила інвестором проєкту. Від початку тут планували відкрити будинок для громадських виступів та концерт-хол. Однак після початку повномасштабної війни плани були скориговані. На першому етапі в Кесоні буде організовано громадський простір з вираженою арт-складовою, переважно військової тематики

Оболонський Кесон був побудований в 30-х роках минулого століття як частина мегапроєкту по будівництву "сталінського метро" під Дніпром, яким планувалося перевозити військову техніку, зокрема танки. Через початок Другої світової війни будівництво так і не було завершено, а кесон залишили в урочищі на березі Дніпра. Об’єкт швидко маргіналізувався: був вкритий графіті, брудом, а безхатченки використовували його як тимчасовий прихисток.

В приватну власність Кесон перейшов у 1993 році й того часу кілька разів змінював власників. У 2020 році інвестор почав розробляти проєкт капітального ремонту.

Дизайнер показав візуалізацію відновленого кесона на Оболоні: фото