Відключення світла в Україні
Фото: unsplash.com

Строки віялових відключень електроенергії в Україні далеко не завжди збігаються з графіками, опублікованими місцевими обленерго. Чому так відбуваються, голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів в інтерв’ю "РБК-Україна".

За його словами, застосування графіків відключень залежить від ситуації, що склалася в енергосистемі у конкретний момент часу. Задача операторів системи розподілу (обленерго) — обмежити споживання електроенергії, якщо вони отримали таку команду від головного Диспетчерського центру "Укренерго". І іноді на те, щоб відключати споживачів за складеним заздалегідь графіком, немає часу.

"Якщо "Укренерго" говорить, що в такій-то області необхідно зменшити споживання на 30 МВт чи 40 МВт, задача обленерго – якомога швидше виконати цю команду. І щоб зробити це швидко, іноді просто обирають енерговузли з найбільшим споживанням, в яких можна швидше відключити необхідний обсяг навантаження і збалансувати енергосистему", — сказав він.

Тому, зазначив Кудрицький, іноді при аварійних відключеннях розподіляються не зовсім рівномірно серед споживачів. До того ж іноді споживачам можуть відключати світло не на чотири, а на п'ять чи шість годин. Але в "Укренерго" обіцяють позбутися таких перекосів та зробити графіки відключень більш м'якими.

"Ми плануємо провести з кожним обленерго сесію, проаналізувати ефективність цих графіків — наскільки і як вони були виконані. Проаналізувати списки споживачів, які заведені під ці графіки, щоб впевнитися в тому, що немає якихось сильних перекосів в розподілі тягаря відключень між споживачами. Ми це будемо робити для того, щоб зробити ці графіки більш м'якими для споживача і справедливо розподілити навантаження", — розповів Кудрицький.

Тобто, може виявитись, що в одних і тих самих споживачів світло відключали на тривалий період, а в інших — взагалі не вимикали. В такому разі графіки відключень "вирівняють", і вдасться зменшити середню тривалість відключень шляхом більш рівномірного розподілення відключень.

Нагадаємо, через обстріли росіянами енергетичної інфраструктури в Україні запровадили обмеження на постачання електроенергії. Також українців просять мінімізувати користування електроенергією у пікові години вранці та увечері.

Дізнатися про відключення світла можна в чат-боті: як це працює