В Україні вийде документальний фільм про захоплення Чорнобильської АЕС окупантами
Фото: ДСП ЦППРВ

В Україні вийде документальний фільм "Що, якби ЦЕ сталося знову?" про трагедію на Чорнобильській АЕС у 1986 році та захоплення станції російськими окупантами у лютому-березні 2022 року. Створенням фільму займалася ініціатива Women in Nuclear.

Для обговорення проблеми ядерної безпеки в Україні та усьому світі, що стала нагальною у зв'язку із захопленням ЧАЕС під час нападу російських військ на Україну, команда WiN запросила експертів та очевидців. Вони поділилися своїми враженнями від нещодавніх подій на ЧАЕС, дали оцінку ситуації та розмірковували про майбутнє ядерної безпеки. 

Як відомо, у період з 24 лютого по 31 березня Чорнобильська АЕС перебувала у російській окупації. Зокрема, персонал станції був у заручниках, військовослужбовців Нацгвардії, які охороняли станцію, захопили у полон, а на території ЧАЕС постійно перебували ворожі війська та техніка, проводилися обстріли та підривалися боєприпаси. Деякий час станція взагалі не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для зберігання відпрацьованого палива, а на території Зони відчуження вирували лісові пожежі. Зазначається, що вперше за 36 років Зона відчуження була переведена у режим аварійної готовності. 

"Щоб зрозуміти, яким міг бути масштаб нової аварії (а цю аварію могло спричинити будь-що: потрапляння снарядів, припинення енергопостачання, психологічний стрес персоналу) — порівняйте: у 86-му році вибухнув один реактор на Чорнобильській АЕС. Там знаходилось 200 тонн палива. А в сховищі відпрацьованого ядерного палива зараз знаходиться 2 500 тонн палива. І аварія могла б розвиватися за сценарієм АЕС Фукушіми, що привело до забруднення радіонуклідами значних територій Японії. Ті, хто захоплюють ядерні небезпечні об’єкти і наражають на небезпеку всю європейську спільноту, варті Нюрнберзького ядерного трибуналу", — зазначив кандидат геологічних наук та старший науковий співробітник Наукового центру радіогідрогеоекологічних полігонних досліджень НАН України Юрій Шибецький.  

У документальному фільмі "Що, якби ЦЕ сталося знову?" висвітили тему Чорнобильської трагедії 1986 року, війни в Україні, окупації ЧАЕС та загрози нової аварії, а також військових дій, ядерної захищеностіта роль жінок у відновлені Зони відчуження. Наразі глядачам представили трейлер фільму, повну версію можна буде подивитися згодом. 

Спротив російській окупації, день 62