В Україні навчатимуть бути усиновлювачами: особливості нової програми
Фото: nsplash.com

В Україні запрацювала нова програма з підготовки прийомних батьків, опікунів, батьків-вихователів, усиновлювачів, патронатних вихователів в Україні.

Про це розповіли на сайті Мінсоцполітики.

Наголошується, що під час війни ще більше дітей потребують захисту та підтримки. Тому Міністерство соціальної політики затвердило нову програму підготовки для тренерів, які будуть навчати кандидатів на батьківство.

"Навчання тренерів за новою програмою розпочалося 13 вересня у рамках проєкту "Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни" за підтримки ЮНІСЕФ Україна", — йдеться в повідомленні.

Діти не мають виховуватися в інституційних закладах. Тому надзвичайно важливо підготувати максимальну кількість тих дорослих, які готові стати родинами для дітей, особливо зараз, коли у зв’язку з війною, розв’язаною росією, збільшується кількість дітей, залишених без батьків.

Особливості нової програми:

  • Заняття, які проводитимуть тренери для кандидатів, проходитимуть спільно для усіх видів усиновлення, так і окремо для кожного. Наприклад, окремо для тих, хто буде прийомними батьками, окремо для тих, хто буде патронатними вихователями тощо;
  • На заняттях буде присутній психолог;
  • До програми додалися заняття з безпеки та домедичної підготовки.

В рамках цього проекту нами була створена експериментальна варіативна програма підготовки кандидатів у сімейні форми виховання, патронатних вихователів та усиновлювачів. Її апробували на 4 інтегрованих групах, підтвердили правильність підходу, і на Тернопільщині за цією програмою вдалося підготувати 80 кандидатів у різні форми сімейного виховання та у патронатні вихователі. Пізніше нова програма отримала позитивні рецензії від науковців та пройшла громадське обговорення і додаткову фахову експертизу

Ця нова програма не скасовує попередні. Регіональні центри соціальних служб можуть обирати, використовувати цю програму чи раніше затверджені. 

Цей курс стартував 13 вересня. Він розрахований на 3 місяці. Заняття будуть проходити офлайн та онлайн. 

"За підсумками навчання спеціалісти/фахівці отримають сертифікати тренера та готуватимуть вже самостійно у своїх регіонах сім’ї кандидатів на створення однієї з сімейних форм виховання, патронатних вихователів", — йдеться на сайті.

Раніше ми писали, що у березні в Україні запустили загальнонаціональну програму "Дитина не сама". Її мета — дати дітям, які залишилися без батьківського піклування, тимчасовий прихисток. За три місяці бажання взяти участь у проєкті виявили понад 21 тисяча людей. Одна з них — Дарина Брикайло, мама трьох дітей, співзасновниця благодійного фонду Inspiration Family та громадська діячка у сфері онкології.

Фонд "Діти Героїв" допомагає дітям, які втратили батьків: як посприяти