Бронежилети в Епіцентрі
Фото: Львівський оборонний кластер

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується запровадити кримінальну відповідальність за спекуляцію з цінами на певні товари під час війни та за продаж товарів військового призначення.

Проєкт закону під номером 7425 був зареєстрований 1 червня. В документі пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України та додати туди дві статті: "Незаконне придбання та збут продукції, що має ознаки товару військового призначення" й "Порушення порядку формування та застосування цін і тарифів на соціально значущі товари в умовах воєнного або надзвичайного стану".

Під товарами військового призначення маються на увазі бронежилети, пластини для них, захисні шоломи та інша екіпіровка (крім зброї), що закуповується за кошти держбюджету або передається Україні як допомоги від міжнародних партнерів чи благодійних організацій. За спекуляцію цими товарами у значному розмірі пропонують карати штрафом (від трьох до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів) або обмеженням волі до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

При повторному порушенні, або якщо його вчинила група осіб чи посадовець, покарання може зрости до позбавлення волі від чотирьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до трьох років та з конфіскацією майна. За ті самі дії, вчинені в умовах воєнного стану, пропонують карати позбавленням волі від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до п’яти років та з конфіскацією майна.

За правопорушення у сфері формування цін на соціально значущі товари (базові продукти та ліки, бензин, дизпаливо, газ для авто) в умовах надзвичайного або воєнного стану пропонується карати в тому випадку, якщо ціна перевищила більш як у 1,2 раза рівень, визначений Кабміном. Покарання передбачає позбавлення волі від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до трьох років та з конфіскацією майна.

Повторне порушення або порушення групою осіб чи посадовцем пропонується карати позбавленням волі від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до п’яти років та з конфіскацією майна.

Продаж волонтерських бронежилетів у "Епіцентрі": пояснення постачальника