Книги
Фото: unsplash.com

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт №7459 про повну заборону ввезення в Україну книг з росії та білорусі та припинення їхнього продажу. 

За словами одного з ініціаторів законопроєкту Володимира В'ятровича, співавторами документа стали понад 50 депутатів з різних фракцій. Його мета — припинити вплив "русского міра" на українське книговидання та загалом на книжковий ринок нашої країни. 

Законопроєкт передбачає заборону імпорту книг з росії та білорусі, припинення продажу тих російських книг, що були завезені раніше, а також повну заборону друку та ввезення в Україну творів громадян рф. В'ятрович підкреслив, що йдеться саме про громадян сучасної росії, а не класиків на кшталт Пушкіна або Достоєвського. 

Ще одна норма законопроєкту передбачає, що книжки в Україні мають видаватися українською мовою, а також мовами країн Євросоюзу та корінних народів України. Іншими мовами, включно з російською, можуть видаватися тільки оригінальні твори, але не переклади.

"Ця норма заблокує плани "русского міра" захопити наш книжковий ринок зсередини. Світова література включно з популярними книжковими новинками промовлятиме до наших читачів українською мовою або мовами оригіналу", — вважає В'ятрович.

Що почитати: 5 книг від Білла Гейтса на літо