В Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом

В Національній дитячій спеціалізованій клініці "Охматдит" вперше в Україні провели унікальну трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозом, яку ще називають мармуровою хворобою. Про це повідомили представники МОЗ у Facebook.

В Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині з остеопетрозомМаленька Ангеліна — дівчинка, які виповнилось майже 5 років. З народження лікарі поставили дитині відповідний діагноз — інфантильний злоякісний остеопетроз, що зустрічається в однієї дитини на мільйон. Ця хвороба призводить до надмірного ущільнення кісток, через що виникає порушення функції органів чуття, неврологічні розлади та інші ускладнення. Все це у майбутньому може викликати анемію з подальшою інвалідизацію.

В Охматдиті вперше трансплантували кістковий мозок дитині з мармуровою хворобою

"Недугу виявили випадково, коли дівчинка впала та зламала руку. За результатами рентгену лікарі запідозрили остеопетроз", — коментують лікарі Охматдиту.

Врятувати дитину могла тільки трансплантація стовбурових гемопоетичних клітин, але родичі Ангеліни не підходили як донори. Після пошуків в світових реєстрах, донором погодився стати молодий хлопець з Польщі.

Завдяки професійності лікарів операція пройшла успішно, дівчинка вже вдома. Відтепер на неї чекає реабілітація.

В Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку дитині мармуровою хворобою: фотоУ МОЗ наголосили, що у лікуванні Ангеліни взяли участь майже усі спеціалісти Охматдиту: співробітники відділення трансплантації кісткового мозку, гематологи, педіатри, отоларингологи, офтальмологи, спеціалісти Центру Радіології, ендокринологи, нутриціологи, психологи, реабілітологи, ендоскопісти, УЗД-спеціалісти, лікарі функціональної діагностики, ортопеди, лабораторна служба, неврологи та анестезіологи.

Раніше ми писали, що в Україні провели унікальну операцію — однорічній дитині вперше пересадили шкіру від посмертного донора

У Києві вперше провели трансплантацію серця 6-річній дівчині: подробиці