В Києві перейменують сотні "російських" вулиць: влада приймає пропозиції
Фото: КМДА

Київська міська рада приймає пропозиції стосовно перейменування кількох сотень вулиць та інших міських об’єктів, назви яких пов’язані з росією та білоруссю. 

Загалом у переліку на перейменування — 279 вулиць, провулків, алей, проспектів, шосе та станцій метро. Здебільшого це — вулиці, чиї назви походять від російських або білоруських міст. Також є обʼєкти, названі на честь письменників, художників, учених. Чиновники кажуть, що Києву необхідно назавжди позбутись топонімів, які пов’язані з країною-агресором та її сателітом, а також завершити процес дерусифікації у столиці.

Пропозиції щодо перейменування цих об'єктів можна відпарвляти до 1 травня на електронну адресу: name@kmr.gov.ua. Для цього необхідно надати інформаційну довідку та обґрунтувати запропоновану назву. Після збору пропозицій міська влада проведе рейтингове голосування, оскільки саме мешканці мають визначити нові назви для міських об’єктів. Якщо для деяких об'єктів кияни не надішлють жодних пропозицій, їх перейменовувати не будуть.

Повний перелік обʼєктів, які планується перейменувати, а також зразок оформлення обґрунтування щодо нових назв виклали на сайті Київради.

Відзначимо, що також к Києві пропонують демонтувати 60 меморіальних дощок і пам’ятників, присвячених російським та радянським діячам або подіям. Серед них — пам'ятники Ватутіну, Щорсу, Пушкіну, зображення серпа та молота на різних столичних об'єктах тощо.

Арку дружби народів перейменують, а скульптури під нею знесуть