"Укрзалізниця" запускає масштабну програму українізації

"Укрзалізниця" розпочинає програму "Залізна українізація", яка триватиме три роки. За цей час компанія планує в кілька етапів прибрати російські назви регіональних філій і станцій, позначки кілометражу, сигнальні позначки та радянські барельєфи. 

Про це повідомили на сайті перевізника.

Зазначається, що в межах програми позначку нульового кілометра перенесли до Києва. Відтепер його обраховуватимуть від Київського залізничного вокзалу. 

"Раніше ми бачили кілометражні позначки на головному вокзалі країни, на яких було зазначено 856/857 км. Чому? Тому що близько сотні років ми мали розрахунок нульового кілометра від росії. Кладемо цьому край. Відтепер нульовий кілометр українських залізниць тут, у Києві, на Центральному вокзалі", — наголосив Олександр Камишин, голова правління "Укрзалізниці". 

Позначка нульового кілометру українських залізниць у КиєвіТакож усі кілометрові знаки на залізниці замінять на сучасні світловідбивні.

 Сучаний та застарілий варіант кілометрового знаку "Укрзалізниці"

Крім того, в "УЗ" хочуть: 

  • змінити назви "Південна залізниця" та "Південно-Західна залізниця", оскільки географічне положення цих регіональних філій української залізниці визначали в 19 столітті за часів імперської росії. 
  • прибрати дублювання російською мовою з квитків, натомість українську перекладатимуть англійською.
  • перейменувати зупинки та станції, які названі на честь російських та радянських діячів. 
  • зняти з фасадів станцій переклад назв міст російською мовою.
  • перейти від радянської системи залізничних умовних позначень та сигналів до загальноєвропейської. 

Нагадаємо, на вокзалах "Укрзалізниці" встановили поїлки для тварин, куди пасажири зможуть доливати свіжу воду.