Артем Гумілевський

Український фотограф Артем Гумілевський став одним з переможців міжнародної премії Global Peace Photo Award 2022 та отримав медаль імені Альфреда Фріда. Про це йдеться на сайті премії.

Нагороди Гумілевський був удостоєний за свій проєкт "Велетень", який він почав знімати під час пандемії COVID-19. Тоді держави позакривали свої кордони, а люди були вимушені сторонитися один одного та часто залишалися наодинці із самими собою. Саме тоді фотограф вирішив створити самоіронічну серію автопортретів, які, серед іншого, допомогли йому у сприйнятті власного тіла. 

"Ми бачимо дуже, дуже важку людину. Ми бачимо дивні, комічні, смішні, загадкові, зворушливі, химерні, абсурдні та милі пози, які вона приймає. Ми думаємо, що цей чоловік безбентежний. Ми дивуємось. Ми його не знаємо. Але , звичайно ж, дивимось. І, знаючи, що він надіслав нам свої фотографії з України, ми починаємо запитувати себе: навіщо він це робить? Хто він? Що він хоче нам сказати?", — коментує журналіст Петер-Матіас Гранде проєкт "Велетень".

Він закликає придивитися до Гумілевського, особливо на тлі російського вторгнення в Україну, щоб побачити серйозність у його оманиво легковажній творчості. Адже на цих фото людина оголює себе та робить себе беззахисною, щоб обеззброїти та закликати до миру.

"Ми полюбили цього ніжного та надзвичайно миролюбного велетня, коли подолали наші первісні рефлекси. І це був лише маленький крок, який допоміг познати його як людину з надзвичайно ніжним посланням, що зветься коханням. Ми дуже раді за нього! Першого велетня, якого ми маємо честь відзначати! Хай живе вільна і незалежна Україна!", — додає Гранде.

Вручення нагород Global Peace Photo Award 2022 відбулося 14 листопада у парламенті Австрії. Гумілевський зміг отримати свою медаль особисто.

"Під час карантину я почав створювати постановочні автопортрети вдома. На фото, яке поклало початок серії, я ніби ховаюся за кімнатними рослинами в кутку, символічно і лаконічно позначаючи тупиковий стан кожної людини під час пандемії. У своїх подальших роботах я, хоч і звертаюся до самоіронії, все ж, фотографуючи себе оголеною, проживаю моменти самосприйняття. Згодом серія автопортретів вийшла за рамки розваги у самоізоляції та перетворилася на особистий щоденник, де кожен знімок можна поа'язати з важливими подіями, думками чи інтимними почуттями", — розповідає про свої роботи сам автор.

Артем Гумілевський народився у 1986 році в Миколаєві. Багато років він керував сільськогосподарською компанією, а потім займав посаду радника в обласної ради. У 2019 році  Гумілевський почав серйозно займатися фотографією. Згодом він почав виставляти свої роботи у Європі та США, номінувався на міжнародні премії та публікувався в Україні та за її межами.

Нагадаємо, нещодавно президент України Володимир Зеленський отримав нагороду Oxi Courage Award за мужнє лідерство у захисті України. 

У метро Берліна показують фото з київської та харківської підземок