Євробачення 2023
Фото: eurovision.tv

Пісенний конкурс Євробачення 2023 все ж таки відбудеться не в України, а в іншій країні. Про своє остаточне рішення заявили організатори конкурсу — Європейська мовна спілка EBU.

Там кажуть, що розуміють розчарування українців з цього приводу, але під час прийняття рішення керувалися безпекою людей, які працюють та беруть участь у конкурсі. До того ж робота з підготовки наступного конкурсу має розпочатися вже зараз.

"EBU повністю розуміє розчарування, з яким зустріли оголошення про те, що пісенний конкурс Євробачення 2023 не може бути проведений в Україні, країні-переможниці цього року", — йдеться у повідомленні.

За словами організаторів, як мінімум 10 тисяч людей зазвичай акредитовуються для роботи на Євробаченні, а на саму подію приїдуть ще 30 тисяч глядачів з усього світу. Їхню безпеку в EBU називають своїм головним завданням.

Згідно з правилами конкурсу, подія може буде перенесена у таких форсмажорних ситуаціях як, наприклад, війна. А запропоновані заходи безпеки, якщо конкурс відбудеться в Україні, будуть недостатніми для міжнародного публічного заходу. А за словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, війна в Україні "може зайняти роки".

Також організатори конкурсу відмовились від ідеї провести Євробачення 2023 в прикордонному українському місті поряд із сусідньою країною. Технічні характеристики запропонованих місць та їхня інфраструктура не відповідають вимогам EBU.

"Враховуючи все це, EBU з жалем прийняв рішення перенести подію в іншу країну та продовжить дискусії щодо пошуку відповідного місця для Євробачення наступного року", — підсумували організатори Євробачення.

Яка саме країна в результаті прийматиме конкурс в наступному році, наразі невідомо. Раніше в EBU припускали, що це може бути Велика Британія, представник якої посів друге місце на  Євробаченні 2022. Цікаво, що британський прем'єр-міністр Борис Джонсон закликав, аби пісенний конкурс провели саме на території України. 

Буде скаржитись: міністр культури Ткаченко проти перенесення Євробачення з України