В одній зі шкіл Києва зафіксували спалах гострої кишкової інфекції: що відомо

6 вересня серед учнів одного із загальноосвітніх навчальних закладів Києва зареєстрували спалах гострої кишкової інфекції.

Про це повідомляє Київський міський центр контролю та профілактики хвороб. 

Всім хворим провели бактеріологічне обстеження на кишкову групу інфекцій. Частина з них перебуває на лікуванні в медзакладах столиці, інші — на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейного лікаря. 

Розпочато епідеміологічне розслідування.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай такі хвороби спричиняють бактерії або віруси, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи забрудненою водою, а також у разі недотримання гігієни рук.

Симптоми гострих кишкових інфекцій

  • слабкість;
  • підвищення температури;
  • біль у животі;
  • блювота і діарея.

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Підтримувати чистоту:

  • мити руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мити руки після відвідування вбиральні;
  • вимити і продезінфікувати всі поверхні та кухонне приладдя, які використовують для приготування їжі;
  • захистити кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлювати сиру їжу від готової:

  • відокремлювати сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуватися окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігати продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готувати їжу:

  • ретельно просмажувати чи проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводити страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігріти приготовану їжу.

Зберігати їжу при безпечній температурі:

  • не залишати приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігати приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігати їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожувати продукти за кімнатної температури.

Використовувати безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовувати чисту або очищену воду;
  • обирати свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мити овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживати продукти, у яких закінчився термін придатності.

Раніше "Наш Київ" писав, що роботи з відновлення "Охматдиту" можуть заморозити до наступного року.

У Білоцерківській лікарні з'явилось обладнання для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда