Завод Азовсталь у Маріуполі хоче знести ватажок самопроголошеної днр
Фото: t.me/mariupolrada

У самопроголошеній "днр" хочуть знести сталеливарний завод "Азовсталь" у Маріуполі. Про це повідомляє Маріупольська міська рада та пропагандистські ЗМІ з посиланням на ватажка "днр" дениса пушиліна. 

За словами ватажка терористів, на місті знесеного заводу "Азовсталь" планують відновити "Металургійний комбінат імені Ілліча". Водночас легітимна міська рада Маріуполя зазначає, що таким чином бойовики хочуть превентивно знищити важливий для України промисловий комплекс.

"У ЗСУ скоро з'являться сили для деокупації Маріуполя. Вони (терористи самопроголошеної "днр" — ред.) хочуть стерти будь-яке нагадування про героїчний подвиг українських військових. Окупанти не зацікавлені у відновленні та розвитку Маріуполя. Для них це лише територія дл кримського коридору", — зазначили у міськраді Маріуполя. 

Як відомо, металургійний комбінат "Азовсталь" побудували ще у 1930-х роках. За часів незалежності України завод забезпечував 10 тисяч робочих місць, мільярди доларів валютних надходжень та податків.

Після вторгнення росії на Донбас у 2014 році гендиректор заводу вирішив відновити усі бомбосховища на території комбінату, забезпечити їх сухпайками, водою та рештою необхідного для тривалої оборони. Після 24 лютого 2022 року керівництво заводу вирішло відкрити прохідні комбінату, аби доступ до бомбосховиз мали цивільні жителі. Також на території заводу перебували бійці полку "Азов". 

З 19 квітня російські окупанти почали штурмувати завод. За місяць він був практично повністю зруйнований. Із території заводу евакуювали цивільних на підконтрольну Україні територію, а бійців "Азову" евакуювали на окуповані рф території по гуманітарному коридору, аби в подальшому провести обмін та повернути захисників до України

Спротив російській окупації, день 84