У Луврі з'явиться україномовний аудіогід
Фото: mkip.gov.ua

У всесвітньо відомому музеї Лувр, розташованому у Парижі, з'явиться аудіогід з підтримкою української мови. Про це під час зустрічі з президенткою музею Лоранс де Кар домовились голова Мінкульту Олександр Ткаченко та Перша леді Олена Зеленська.

Під час зустрічі був підписаний відповідний меморандум. Коли саме у Луврі з'явиться україномовний аудіогід, не уточнюється.

"Наразі у Луврі немає аудіогідів російською мовою. Проте — буде українська. Мова мистецтва та культури — універсальна. Мова українська — має бути серед загальнодоступних мов цивілізованого світу. Тож сьогодні підписали відповідний меморандум між Лувром, МКІП та нашим Посольством у Парижі", — заявив Олександр Ткаченко.

Меморандум також включає пункт про розширення співпраці та партнерських проєктів Лувру з музеями України. Зокрема, йдеться про програми наукового аналізу, організацію тимчасової виставки в Луврі та публікацію наукового дослідження, присвяченого українському мистецтву.

"Минулого року разом із пані Макрон ми відкрили аудіогід у Версальському палаці. Сподіваюся, тепер до нього додасться гід ще й у Луврі. Під час війни цей проєкт — більше не про зручну туристичну опцію. Це — ознака того, що Україна й цивілізований світ мають спільну мову. Мову мистецтва й культури", — додала Олена Зеленська.

Зазначимо, що Лувр є одним з найбільших музеїв світу. Його відкрита для публіки колекція налічує понад 300 тисяч експонатів зі всього світу - від найдавніших часів до XIX століття. Серед них — картини, скульптури, малюнки, інші твори мистецтва та археологічні знахідки. Це — найбільш відвідуваний музей у світі, який щороку приймає вісім мільйонів гостей.

Нагадаємо, фільм "Заборонений" про українського письменника Василя Стуса вивчатимуть в університеті штату Пенсильванія у США. Стрічку включать у курс про українську ідентичність та розбудову української культури. 

Kalush Orchestra передав гроші на відновлення музею Сковороди