У Мінцифри дали відповіді на головні питання про статус ВПО у "Дії"
Фото: Мінцифри

У Міністерстві цифрової трансформації відповіли на найбільш поширені запитання щодо отримання статусу внутрішньо переміщеної особи у додатку держпослуг "Дія".

Нещодавно Мінцифри запустило комплексну послугу для внутрішньо переміщених осіб у "Дії". Люди, які через повномасштабне вторгнення росії були вимушені переїхати в інші регіони України, можуть оформити статус ВПО безпосередньо в додатку та отримувати відповідну допомогу.

Українці у соцмережах ставлять багато запитань щодо отримання цього статусу. Ось відповіді на п'ять найбільш поширених з них:

Я перебуваю за кордоном. Чи можу отримати довідку?

Внутрішньо переміщеною особою є людина, яка змінила тимчасове місце проживання всередині країни. Для українців, що виїхали за кордон, діють програми з допомоги від тих країн, у яких вони зараз перебувають.

Я подав заяву в "Дії". Коли отримаю довідку ВПО та виплати?

Заява на отримання статусу ВПО обробляється протягом кількох днів. Після цього довідка має з'явитися в додатку "Дія" поруч з іншими цифровими документами. Виплати будуть нараховуватись, щойно "Ощадбанк" за поданням Мінсоцполітики перераховує кошти у банк заявника. 

У мене немає ID-картки чи закордонного паспорта в "Дії", я можу скористатися послугою в додатку? 

Для отримання статусу ВПО у додатку має відображатися картка платника податків та один із паспортів: ID-картка або закордонний біометричний паспорт. Особисті дані для формування довідки отримуються саме з біометричних паспортів. 

Якщо в мене вже є довідка ВПО, я можу оформити виплату в "Дії"?

У додатку можна отримати тільки комплексну послугу: отримання статусу ВПО та виплати. Тим, хто вже має довідку ВПО, радять для оформлення допомоги звернутися до ЦНАПу.

Якщо не вдалося з першого разу подати заяву в Дії та "‎сталася помилка"?

Це пов’язано з великим навантаженням на державні реєстри. В такому разі в Мінцифри радять спробувати подати заяву трохи пізніше.

Для отримання відповіді на інші запитання щодо отримання статусу ВПО українці можуть звернутися до служби підтримки Мінцифри або написати відомству у соцмережах.